Filme

MY OWN LANDSCAPES

r. ANTOINE CHAPON | Durata 19'

Oare teroarea războiului sau cea a unui corp neînsuflețit devine mai ușor de suportat în realități randate pe calculator? Oare devin armele mai puțin letale? Dar PTSD-ul unui veteran? Cui îi servesc aceste simulări ale teatrelor de război? Cine se identifică în aceste scenarii, foști soldați mânați de teroarea războiului sau viitori soldați care fetișizează acest univers? Acestea sunt câteva întrebări puse de MY OWN LANDSCAPES. O lume open world a simțurilor, un sanatoriu 3D al soldaților traumatizați, o reconsiderare a spațiului și percepției într-un univers alternativ, asta propune filmul lui ANTOINE CHAPON. (Emil Vasilache, BIEFF 2020)

IN VITRO

r. LARISSA SANSOUR, SØREN LIND | Durata 28'

Acțiunea din IN VITRO este plasată în urma unui dezastru ecologic. Un reactor nuclear abandonat sub orașul biblic Betleem a fost transformat într-o livadă enormă. Folosind semințe de moștenire, colectate în ultimele zile înainte de apocalipsă, un grup de oameni de știință se pregătesc să planteze noi culturi în solul de deasupra. În aripa de spital a complexului subteran, fondatoarea livezii, Dunia, în vârstă de 70 de ani, zace pe patul de moarte, în timp ce Alia, în vârstă de 30 de ani, vine să o viziteze. Alia s-a născut în subteran ca parte a unui program extins de clonare și nu a văzut niciodată orașul pe care este destinată să-l reconstruiască.

THE END OF SUFFERING (A PROPOSAL)

r. JACQUELINE LENTZOU | Durata 14'

Cuprinsă de un atac de panică, Sofia se trezește prinsă într-un dialog cu Universul, care are scopul de a-i lămuri menirea experienței ei pământene. Plăsmuită de imaginația lui LENTZOU ca o emanație, prezența supranaturalului e mereu sugerată, niciodată materializată. La limita dintre revelație și halucinație, această transmisiune interplanetară pe linie directă oscilează între sfaturi care aduc a retorică self-help și dezvăluiri inedite despre adevărata natură a protagonistei, originară de pe Marte. Redată pe peliculă de 16mm și impregnată de o puternică tentă de roșu, călătoria speculativă către planeta mamă - acolo unde timpul nu există, vechiul e totuna cu noul, iar visul e adevărata realitate - capătă ritmul unei simfonii planetare care imprimă spectatorilor o senzație de plutire fără de sfârșit. (Oana Ghera, BIEFF 2020)

I AM HERE

r. ALINA MANOLACHE | Durata 15'

O lume adormită, în carantină, văzută prin lentila observatorilor ei invizibili. Camere de supraveghere, o dronă a poliție, o vedere futuristă din telescop a soarelui sunt îmbinate în perspectiva artificială a unui cine-ochi ubicuu care cartografiază neobosit un peisaj post-uman de proporții globale. (Oana Ghera, BIEFF 2020)

BAB SEBTA

r. Randa Maroufi | Durata 19'

Filmul folosește o tehnică cinematografică impresionantă. Un experiment care amintește formal de Dogville (2003 r. Lars Von Trier) și care face uz de mijloace brechtiene, ducându-ne pe o pistă politic-documentară, prin convențiile pe care le adoptă. Spectatorul e martor la condiționarea unor persoane prinse în sistemul vamal care îndeplinesc și sunt supuse unor acțiuni repetitiv-mecanice, ele fiind sparte mai departe, de voice-overul care comunică experiențe ce vin dintr-o parte și de alta a dinamicii de autoritate/submisiune dintre grăniceri și civili. BAB SEPTA este o alegorie a unei vămi de clasa a 3-a, unde drepturile oamenilor sunt subminate sub pretextul unei siguranțe aflate sub imperiul rațiunilor economice. (Emil Vasilache, BIEFF 2020)

A DEMONSTRATION

r. BENY WAGNER, SASHA LITVINTSEVA | Durata 24'

A DEMONSTRATION răscolește liric un moment fascinant din perioada timpurie a științei moderne europene, în care naturaliștii au grăbit un proiect ce se prelungește până în ziua de azi – catalogarea lumii naturale. Se nășteau taxonomii de oameni, plante, animale, pietre, iar tot ce nu-și găsea locul în aceste paturi ale lui Procust științifice cădea sub umbrela monștrilor. LITVINTSEVA și WAGNER caută rămășițe vizuale ale acestor taxonomii în săli de spectacol, muzee, biblioteci, dar și în natură, o lume plină de mici detalii din care s-au construit narațiunile și formele monștrilor. Suntem provocați să resuscităm moduri de a privi și gândi care sunt departe de noi acum, însă pe care le putem accesa în continuare. (Călin Boto, BIEFF 2020)

AT THE ENTRANCE OF THE NIGHT

r. ANTON BIALAS | Durata 19'

O poveste cu valențe deopotrivă onirice și ancestrale ale unei civilizații care își pierde vlăstarii pe măsură ce aceștia se rup de rădăcini. AT THE ENTRANCE OF THE NIGHT atinge o serie de sensibilități profund umane, care îi îndeplinesc statutul de poveste pe deplin. Visul în film e plin de simboluri vivide ale copilăriei; apropieri, sau dimpotrivă, depărtări: un tată de neatins, un frate care nu-și cunoaște propria moarte. Alcătuit din filmări nocturne, fotografii pe infraroșu, filmul aduce cu ceva din tărâmul viselor la Lynch, ceva distant, de necunoscut și cu toate acestea, perfect recognoscibil. ENTRANCE OF THE NIGHT prezintă trei tipuri de natură, fiecare cuprins de o poveste, o poziție aparte. (Emil Vasilache, BIEFF 2020)

New Acid

r. BASIM MAGDY | Durata 14'18”

O grădină zoologică în care animalele au dat join pe chat. Între imagini luxuriante, filmate pe 16mm, prin crăpături se strecoară mesaje dintr-un super-id colectiv: de la „cf? mergem la tn acasa?” și glumițe sarcastice a la Twitter, la mesaje existențialiste și cvasi apocaliptice. Punând în tensiune imagini ale lumii naturale cu dicteul automat al algoritmilor textuali care, pe alocuri, par să capete conștiință proprie, Basim Magdy fuzionează două universuri diametral opuse și obține o nouă lume stranie, în care aberațiile comunicării digitale online sunt dezgolite în fața noastră. (Flavia Dima, BIEFF 2020)

MAY JUNE JULY

Kevin Jerome Everson | Durata 8 min.

Lunile mai, iunie și iulie sunt reprezentate prin bujori, licurici și anul 2020. Un rollerblader traversează Piața Black Lives Matter din Washington D.C.

„THE RED FILTER IS WITHDRAWN.”

Minjung Kim | Durata 11 min.

Numeroase spații coloniale, incluzând peșterile din interiorul unor coaste maritime și buncărele militare ascunse în interiorul unor cratere vulcanice, precum și urme ale revoltelor și masacrelor petrecute în aceste teritorii, pot fi găsite la tot pasul pe insula Jeju.

13 WAYS OF LOOKING AT A BLACKBIRD

Ana Vaz | Durata 31 min.

Preluând titlul unui poem al lui Wallace Stevens, “13 Ways of Looking at a Blackbird” este compus dintr-o serie de încercări ludice de a chestiona acțiunile de a privi și de a fi privit.

AUTOTROFIA

Anton Vidokle | Durata 31 min.

Filmat în satul Oliveto Lucano aflat în sudul Italiei, Autotrofia este deopotrivă o documentare a unui ritual de fertilitate străvechi practic în această regiune până în zilele noastre și o ficțiune construită pornind de la scrierile pictorului Vassily Chekrygin și a omului de știință Vladimir Vernadsky.

KAPITA

Petna Ndaliko Katondolo | Durata 22 min.

Ka-pi-ta este este denumirea oficială dată congolezilor însărcinați să aplice - prin dominație - poruncile stăpânilor lor albi asupra concetățenilor lor congolezi în munca de pe plantații, în fabrici, în comerț sau în oricare alte spații a producției și extracției capitaliste. În acest film, Kapita devine un simbol pentru munca de demascare și decodare a reprezentărilor coloniale.

RE-DIT-EN-UN-IN-LEARNING

Laure Prouvost | Durata 13 min.

Folosindu-se de caracteristicele sale cadre fluide, Laure Prouvost revine cu o meditație asupra conceptului de dezvățare, contemplând asupra unor concepte precum schimbarea, interioritatea și exterioritatea, fizicalitatea și psihologia.

MY BACTERIAL SELF HELPS ME SLEEP

Adrian Ganea & Chlorys | Durata 9 min.

Interesați de ecologia vieții non-umane, Adrian Ganea și Chlorys propun o lucrare care explorează și studiază masele amorfe, mâlurile alunecoase și alcătuirile cleioase – șabloanele tuturor ființelor organice și, în cele din urmă, ale întregii gândiri de pe Pământ.

AHORITA FRAMES

Angelika Levi | Durata 22 min.

"Ahorita Frames" transferă din New York-ul anului 2021 la granița din Tijuana în 2019 poveștile lucrătoarelor însărcinate cu curățarea reziduurilor de azbest după 9/11, reconfigurând astfel cartografierea politică a relațiilor de putere din America ultimelor două decenii. Filmul descrie atât devalorizarea femeilor migrante în acest context, cât și un sistem mai amplu de simbolism cultural și narațiunea sa colonială.

ANTOLOGIA REALITĂȚII INVIZIBILE

Daria Corlățan | Durata 2 min.

Ce reprezintă realitatea invizibilă - propriul corp, ce e în afara lui, ce e pe dinăuntru sau energia celor trei coexistente? Aici, experiența senzorială marchează actul de a trăi.

2020: A COVID SPACE ODYSSEY

Vladimir Potop, Alina Manolache | Durata 15 min.

Misiunea de șapte luni a astronautului Jessica Meir surprinde euforia primelor zile în gravitație zero a primei incursiuni spațiale cu un echipaj exclusiv feminin, întreruptă de o șansă complet neașteptată: cea a vedea pandemia desfășurându-se de la înălțimea orbitei.

CROSSING THE STYX: WHISPERS FROM THE UNDERWORLD

Irinel Angel, Alexandru Claudiu Maxim | Durata 25 min.

Lumea din adâncuri a fost mereu un spațiu al misterului ce invită oamenii la călătorii deopotrivă fascinante și înfricoșătoare. Este o metaforă ce ne îndeamnă la introspecții, reflecții și reconsiderări ale reperelor realităților individuale și colective.

ELEFANT DEPARTE / ELEPHANT FAR AWAY

Teona Galgoțiu | Durata 12 min.

O extraterestră blocată pe Pământ din cauza pandemiei trimite un raport către baza planetei de proveniență, prin care își împărtășește senzațiile legate de oameni, vise și copaci.

GRIJILE OBIȘNUITE ALE SCAUNELOR GOALE

Jasmina Al-Qaisi, Adrian Ganea | Durata 5 min.

Un hibrid între video poem și simulare 3D animă gândurile fantomatice, mișcările nefamiliare și aurele nelimitate ale obiectelor pentru a alcătui un soi de distracție dedicată scaunelor goale din sălile pustii de spectacol din vremea pandemiei.

HARVEY

Ilinca Hărnuț | Durata 2 min.

Pornind de la poemul omonim al Teodorei Coman, "harvey" explorează vizual disoluția sinelui și răspunsul la traumă în contextul antropocenului.

COLLAPSUS

Simina Oprescu | Durata 9 min.

O privire critică asupra unei lumi care se împarte în două sfere: una dorește să colonizeze Marte, iar cealaltă să salveze planeta de încălzirea globală, în timp suntem lăsați să ne imaginăm posibile scenarii SF și distopii ale viitorului.

YOU WHO NEVER ARRIVED

Marius Olteanu | Durata 15 min.

''Most experiences are unsayable; they happen in a space that no word has ever entered.” And still, there are words that connect people over time and shape their lives into having an inextricable link. The journey of three men, part dance into the unknown, part quest for meaning.

ERAM SOMNAMBUL CÂND AM VĂZUT TOATE ACELE CULORI

Bogdan Balla | Durata 11 min.

Inspirându-se din instalația Section 28 a lui Derek Jarman, filmul compară povești din istoria recentă a comunității queer cu experiențe personale din prezent, legându-le de observații lirice despre un prezent încă ascuns, o distilare a distanței dintre realitățile tăcute ale iubirii queer și isteria reprezentării ei publice.

THE FUTURE IS A SAFE SPACE HIDDEN IN MY BRAIDS

Mihaela Drăgan | Durata 18 min.

Conceput drept instalație video, „The Future is a Safe Place in My Braids” ritualuri performative de vindecare a traumei rasismului și proiectează un viitor utopic în care vrăjitoarea romă este lidera unei lumi în care oprește ciclul istoric al opresiunilor.

INNER OUTER SPACE

Laida Lertxundi | Durata 15 min.

La fel ca în cazul filmelor precedente din cariera Laidei Lertxundi, „Inner Outer Space” este un film despre relații - dintre personaje, dintre personaje și peisaje, dintre imagine și sunet - dar și, ultimativ, o deconstrucție a procesului de producție cinematografică ce subliniază materialitatea și artificiul.

NOTES, IMPRINTS (ON LOVE): PART I

Alexandra Cuesta | Durata 19 min.

Un oraș străin, împrejurimile regizoarei, viața cotidiană. O acumulare de instanțe experențiale care descriu locuirea într-un peisaj post-industrial, sfârșitul unei povești de dragoste, și politicul privatului și publicului.

HOTEL ROYAL

Salome Lamas | Durata 29 min.

Hotel Royal este un mozaic fragmentat și incomplet al societății contemporane. Ar putea fi considerat un film despre ororile sufletului, despre voyeuri sau despre inadaptați.

VENTANA

Edgar Jorge Baralt | Durata 11 min.

O imagine recuperată a unei ferestre provoacă amintiri și impulsul de a recrea un loc pierdut. De la aceeași fereastră, un copil de opt ani simte aerul rece atingându-I fața și își imaginează viitorul.

BLUE AFFAIR

Kosuke Okahara | Durata 13 min.

Amintiri recurente ale timpului petrecut într-un oraș încep să infiltreze visele fotografului Kosuke Okahara, impulsionându-l să se întoarcă la vis și să părăsească realitatea.

IF YOUR HEART WANTS IT (REMIX)

Pilvi Takala | Durata 15 min.

Slush este un congres de 3 zile a cărui miză este dezvoltarea start-up-urilor tech, un focar capitalist unde se intersectează mari investitori. "If your heart wants it (remix)" este o reconstrucție a acestui eveniment.

THE CAPACITY FOR ADEQUATE ANGER

Vika Kirchenbauer | Durata 15 min.

Un eseu vizual auto-reflexiv, "The Capacity For Adequate Anger" urmărește explorarea subiectivității ca manifestare non-violentă, o subiectivitate a cărei furie este suprimată de instanțele de putere sociale.

FANTASMA NEON

Leonardo Martinelli | Durata 20 min.

"Fantasma Neon" este o metaforă pentru invizibilitatea livratorilor, și pentru indiferența cu care sunt tratați într-o societate capitalistă și neo-liberală. Dansul și muzica intervin în film cu o miză dublă: formă de protest / mecanism de coping.

LES DÉMONS DE DOROTHY

Alexis Langlois | Durata 29 min.

O tânără regizoare se zbate să realizeze filme queer și campy fără finanțare și cu presiunea de a-și schimba din necesitate estetica în una mainstream, anxietate ce se materializează într-o vizită a demonilor ei interiori într-unul din visele sale.

VO

Nicolas Gourault | Durata 19 min.

Accidentul mortal provocat de o mașină condusă de un soft scoate la lumină vulnerabilitatea chiar a unui AI la greșeală. VO propune o problemă de etică privitoare la instrumentalizărea AI-ului: este agentivitatea unui computer de încredere sau trebuie ea regulată în totalitate?

ONCE UPON A SCREEN: EXPLOSIVE PARADOX

Kevin B. Lee | Durata 9 min.

Pornind de la amintirea primei vizionări a filmului„Platoon” într-un cinematograf care astăzi nu mai există, această lucrare prinsă între documentar și eseu videografic pune în discuție schisma dintre amintire și retrăire; între șocul zguduitor de a vedea prima oară violență pe ecran și a o transforma în ceva comun, prozaic.

THE SAME DREAM

Vlad Petri | Durata 29 min.

Fibra traumatică a eroilor de război e de cele mai multe ori căptușită cu imagini. Una dintre ele e asta. Suntem în Afghanistan. Un soldat român care conduce un vehicul armat vede o fetiță rănită. Coșmarul care-i populează visele recurent sunt ochii ei măslinii care strigă după ajutor și neputința lui de a o salva din tranșee.

IN FLOW OF WORDS

Eliane Esther Bots | Durata 22 min.

Există cazuri rare când lipsa de intervenție poate salva vieți. Protagoniștii acestui film îmbracă neutralitatea zi de zi, mediind între victimă și agresor. Interpreții proceselor de la Haga care investighează crimele comise în fosta Iugoslavie nu-și pot îngădui partizanatul sau empatia, iar această sarcină depersonalizantă deseori îi măcină pe dinăuntru.

THIS DAY WON’T LAST

Mouaad El Salem | Durata 25 min.

O odă adusă voioșiei de a trăi, amenințată permanent de distrugere. În Tunisia, a fi homosexual se pedepsește cu trei ani de închisoare. În ascunzișul camerei sale, Mouaad el Salem își înregistrează realitatea flămând și tandru, amatoricesc și spontan. Cântă James Blunt, dansează, vorbește cu pisica; să mai fie o zi și maine?

A LACK OF CLARITY

Stefan Kruse Jørgensen | Durata 22 min.

Folosindu-se de imagini filmate pe camere de termoviziune, găsite online, Stefan Kruse Jørgensen asamblează aceste cadre stranii ale ale vieții de zi-cu-zi din Paris în timp ce ridică întrebări despre istoria, proliferarea și natura tehnologiilor de supraveghere.

TRAIN AGAIN

Peter Tscherkassky | Durata 20 min.

Construit drept un omagiu al cineastului avant-gardist Kurt Kren și al capodoperei sale, „37/78 Tree Again”, „Train Again” este o nouă incursiune marca Peter Tscherkassky în adâncurile istoriei cinemaului ce relevă brutalitatea sa inerentă.

MISTY PICTURE

Christoph Girardet, Mathis Müller | Durata 16 min.

Înainte de prăbușirea Turnurilor Gemene pe 11 septembrie, imaginea lor devenise un laitmotiv (sau clișeu) vizual al filmelor situate în New York în anii '80 și '90. În noul lor film de montaj, Giradet și Müller alătură astfel de cadre descoperite în diverse pelicule.

INFLORESCENCE

Nicolaas Schmidt | Durata 8 min.

Din nou toamnă pe Pământ. Câteva petale roz de trandafir, etern solidare, țin piept necazului unei furtuni puternice. Un basm conceptualisto-romantic despre rezistență și redundanță, sau ambivalența stângace a adevărului, a visului, a vieții și a iubirii.

NEW GODS

Loïc Hobi | Durata 19 min.

Hibridul docu-ficțional al lui Loïc Hobi revizitează masacrul din Isla Vista, California, când șase femei au fost ucise de un bărbat. Un algoritm de inteligență artificială, deghizat într-o mască justițiar-bântuitoare, investighează motivațiile și frustrările atacatorului, analizând persona sa virtuală, incel-ul LonerWolf58.

ONE THOUSAND AND ONE ATTEMPTS TO BE AN OCEAN

WANG YUYAN | Durata 11 min.

Alcătuit din micro-evenimentele unor „clipuri satisfăcătoare” care împânzesc internetul, O mie și una de încercări de a fi un ocean reflectă asupra experienței de a nu putea vedea lumea cu percepția adâncimii în entropia inexorabilă de astăzi a societăților noastre informaționale.

NAYA – THE FOREST HAS A THOUSAND EYES

SEBASTIAN MULDER | Durata 24 min.

În Naya – The Forest Has a Thousand Eyes, o lupoaică merge din Germania până în Belgia, monitorizată prin GPS. Primul exemplar de lup din Belgia ultimului secol, ea ajunge subiect de știri; apoi dispare din senin de sub radarul oamenilor.

CHUTE

Nora Longatti | Durata 20 min.

O tânără tot hoinărește prin oraș, parcă pândește ceva; deodată, se prăbușește pe jos. Și-a pierdut cunoștința sau se preface? Această compoziție performativă, care imită Pietà a lui Michelangelo, este despre a lăsa trupul să fie o prismă pentru interacțiunile cu străinii.

BABY ANGER

Caroline Poggi, Jonathan Vinel | Durata 13 min.

În această bijuterie inefabilă, un bebeluș abandonat ruminează pe marginea lumii decadente, zburdând peste clădiri și nori, într-un peisaj care nu i-a semănat niciodată. Să mai fie și altceva de descoperit sau iubit în afară de rețetele de mâncare?

IN GOOD HANDS

Kezia Zurbrügg, Philipp Ritler | Durata 13 min.

O linie telefonică de suport psihologic supra-aglomerată. Un antrenor de dezvoltare personală care înregistrează un nou video în timp ce un cuplu de părinți îngrijorați consultă un psiholog pentru copii. O serie de viniete compuse pictural care înfățișează diferiți oameni în căutarea unei conexiuni umane care să-i ajute să facă față singurătății în care se adâncesc.

KALSUBAI

Yudhajit Basu | Durata 20 min.

Într-un sat mic și îndepărtat din India, povestea mitologică a zeiței Kalsubai este încă vie în comunitatea tribului Koli. Aceasta se arată sub chip uman unui văcar și se oferă să îi devină fiică – însă nu fără să pună două condiții cruciale.

OB SCENE

Paloma Orlandini Castro | Durata 18 min.

O autobiografie cronologică a devenirii și a maturizării sexuale a regizoarei sale, „OB SCENE” îmbină personalul cu politicul, experiența cu știința și observațiile clinice cu umorul sec într-un eseu provocator despre acomodarea cu propriul corp și propria sexualitate.

VEDO ROSSO

Adrian Paci | Durata 11 min.

Peste un fundal static, de culoare roșie, o femeie spune povestea unei relații abuzive care culminează în violență domestică.

LACERATE

Janis Rafa | Durata 16 min.

Un conac luxuriant, în aparență părăsit, este invadat de o haită de câini. În vidul ce se naște în momentele ce urmează unui act de violență, cadrele nemișcate compuse în stil de natură moartă sunt readuse la viață de către forța brută a animalicului.

SYCORAX

Lois Patiño, Matías Piñeiro | Durata 20 min

O adaptare a „Furtunii” lui Shakespeare caută o actriță neprofesionistă care să o întruchipeze pe Sycorax, unul dintre personajele nevăzute ale piesei. În acest proces, ființa mitologică care o întemnițează pe Ariel își recapătă vocea în Insulele Azore.

COVID MESSAGES

John Smith | Durata 22 min.

Împărțit în șase viniete, „Covid Messages” este o documentare pe jumătate adevărată, pe jumătate falsă a acțiunilor și recomandărilor adesea guvernului britanic pe durata primului an al pandemiei, juxtapusă cu cifrele crescânde ale victimelor.

WHEN NIGHT MEETS DAWN

Andreea Cristina Borțun | Durata 20 min.

În lumina mângâietor-tăioasă a nopților toropitoare din București, un adolescent pare în sfârșit să facă pace cu sine. La fel ca identitatea lui nocturnă, clandestină, mai e o lume pitulată, a plantelor și vietăților pe care lumina nu le poate cuprinde cu privirea.

Meniu