Pe măsură ce noile tehnologii devin o parte din ce în ce mai prezentă a sinelui nostru extins, ne transformăm deja în cyborgii viitorului. Prinși între aspirații utopice pentru specia noastră și alterări distopice ale lumii în care trăim, am ajuns la un punct de cotitură care cere transformarea radicală a societății umane. Cum putem așadar să înțelegem și să integrăm noi forme de alteritate (roboți, cyborgi, AI etc.) în realitățile noastre sociale mereu în schimbare fără să re-evaluăm propria noastră identitate ca oameni?
Ești un robot? Confirmă că nu ești. Telefoanele, tabletele și computerele noastre ne cer să ne afirmăm identitatea printr-o negație. Iar noi, ca oameni, insistăm să ne afirmăm puterea asupra celorlalți prin negarea unor experiențe și identități singulare sau colective în numele unor constructe efemere precum granițele, rasa, genul, credințele religioase, identitățile naționale și/sau statutul economic. Ceea ce ridică întrebarea: ce mai înseamnă astăzi să fii om? Și ce valoare mai are umanitatea dacă alegem să continuăm să ne dezumanizăm pe noi și pe celălalt prin instrumentalizarea alterității? Acestea sunt întrebările la care invităm publicul să răspundă pe măsură ce descoperă lucrările incluse în programul festivalului nostru.
(Oana Ghera, Director Artistic BIEFF)
Artist vizual și regizor, Antoine Chapon a studiat arte frumoase și filosofie în Franța.
Lucrările sale chestionează relația dintre peisaj, noi tehnologii și amintiri traumatice și au fost expuse în cadrul unor insituții prestigioase precum ZKM|Karlsruhe (Germania), Centre Pompidou (Franța) și Venice Architecture Biennale (Italia). Primul său scurtmetraj, prezentat în premieră în România în cadrul competiției internaționale a celei de-a zecea ediții a BIEFF, a câștigat - printre altele - Premiul pentru cel mai Bun Scurtmetraj la Visions du Réel (2020), fiind de asemenea prezentat la festivaluri precum Sundance (2021), Telluride (2021) and Sarajevo (2021).
Angelika Ramlow a studiat teatru, cinema și literatură la Berlin Free University. Este manager de proiect la Arsenal Distribution, care are drept centru de interes filmul experimental, arta video și instalațiile, și face parte din echipa Berlinale Forum Expanded. A coordonat, de asemenea, programe curatoriale și a susținut prelegeri la Kurzfilmtage Oberhausen, IFF Rotterdam, Kansk Filmfestival (Russia), The 4-VIDEOFORMA Festival St. Petersburg, Dokfest Kassel și (S8) Mostra de Cinema Periférico (A Coruña, Spain).
Mathieu Janssen a studiat sociologie în Nijmegen, Olanda. Pasiunea sa pentru filmul de scurtmetraj s-a materializat de-a lungul timpului în organizarea a numeroase proiecții de film dedicate acestui format cinematografic, dar și în realizarea a multiple interviuri cu autori de scurtmetraj. În 2013, acesta a co-fondat Deep End Film. Pe lângă distribuție de film, acesta lucrează ca pre-selecționer pentru festivalul Vienna Shorts și ca director al secțiunilor competiționale la Festivalul de Film Go Short Nijmegen, cu care colaborează încă din 2016, când s-a alăturat echipei de selecție pentru competiția studențească.
Andreea Pătru este un critic de film și programmer român stabilită în Spania. Este selecționer al festivalului Tenerife Shorts și membră a comitetelor de selecție a Festivalului Internațional de Film de la Las Palmas și Festivalul Internațional de Film de la Valladolid. Anterior a lucrat pentru Asociația Română pentru Promovarea Filmului Românesc, organizator al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). A coordonat activitatea centrului pentru artă contemporană Pavilion din Bucureşti. Absolventă a workshop-urilor Locarno Critics Academy (2015) și Sarajevo Talents (2016), a publicat în diverse publicații internaționale precum Senses of Cinema, Kinoscope, Vague Visages, Indiewire și Desistfilm.
Pedro Emilio Segura Bernal este un selecționer, critic de film și distribuitor din Mexic. Este unul dintre co-fondatorii companiei de distribuție La Ola Cine din Mexico City. Momentan, acesta lucrează în comitetele de selecție ale festivalurilor Black Canvas, Reykjavik Film Festival și Daimon. A realizat programe, proiecții și retrospective găzduite de Cineteca Nacional (Mexico City), DA Films și Woche Der Kritik Berlin. Textele sale despre cinema au fost publicate în reviste precum Cinema Scope, Film Comment, MUBI Notebook și de către ramura editorială a unor festivaluri precum cele de la Locarno, Vienna și Mar del Plata.
Charlotte Bohn a studiat filosofie și studii culturale în Berlin, Viena și Chicago și pregătește în prezent o lucrare de disertație despre Simone Weil. În paralel, este implicată în organizarea mai multor proiecte și festivaluri din domeniul audiovizualului și a artelor performative. Începând din 2019 este parte din echipa Berlinale Forum Expanded și a Institutului pentru Film și Artă Video din Berlin.
În valoare de 1.500 de euro, acest premiul se acordă celui mai bun film prezentat în cadrul Competiției Internaționale a festivalului.
În valoare de 1000 de euro, acest premiu se acordă unui film prezentat în cadrul Competiției Internaționale care se distinge prin calitatea regiei.
În valoare de 1000 de euro, acest premiu se acordă unui film prezentat în cadrul Competiției Internaționale care se distinge prin conceptul său vizual inovator.
În valoare de 1000 de euro, acest premiu se acordă celui mai bun film prezentat în cadrul Competiției Naționala a festivalului.