Evenimente Speciale

Kinema Ikon – Live performance

Focusul dedicat grupării kinema ikon include un performance inedit conceput ca o experiență acustică disociativă și disruptivă concepută de dyslex [d s l x], dublată de proiecția filmului La revedere! (RAMBO), un eseul vizual provocator, ironic și jucăuș care pune producția audiovizuală oficială a regimului ceaușist față în față cu marile blockbustere ale anilor '80. Asocierea dintre lucrarea video al lui reVoltaire și performance-ul lui dyslex vine să sublinieze varietatea de formate cu care experimentează gruparea kinema ikon în prezent, venind atât ca o completare la programul retrospectiv Kinema Ikon Vintage, dar și ca o provocare adresată publicul bucureștean de a lua parte la o experiență cinematografică expandată.

Kinema Ikon Vintage

O platformă artistică multidisciplinară înființată în 1970 la Arad, la inițiativa artistului George Sabău, kinema ikon a pornit ca un proiect care presupunea producerea unor filme experimentale de către autori exclusiv din afara câmpului cinematografic. Graficieni, pictori, fotografi, arhitecți, muzicieni și scriitori au răspuns provocării, astfel că până în 1989, grupul artistic a produs 62 de filme experimentale de autor. După căderea regimului comunist, kinema ikon a intrat într-o nouă etapă de creație experimentală, sub semnul noilor tehnologii, una exclusiv digitală, iar din 2005, grupul se află într-o etapă analogico-digitală.

The Tsugua Diaries

r. Maureen Fazendeiro, Miguel Gomes | Durata 102 min

Filmat pe peliculă de 16 mm pe fundalul scăldat de soare al Sintrei, The Tsugua Diaries urmărește viețile cotidiene a trei prieteni ale căror zilele leneșe de august petrecute într-o fermă spațioasă sunt umplute pe rând cu dans, sarcini casnice, proiecte în construcție, căței, zumzetul cicadelor și flirturi.

A Night of Knowing Nothing

r. Payal Kapadia | Durata 96 min.

One of the year's most electrifying debuts, Payal Kapadia’s hybrid feature A Night of Knowing Nothing is a fever dream of impossible love tied to a broader reflection on contemporary India.

DAYS

r.TSAI MING-LIANG | Durata 2h7'

Din Competiția Oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost distins cu o Mențiune specială în 2020, cel mai recent lungmetraj semnat de Tsai Ming-liang ajunge pe marele ecran BIEFF. Un maestru al tehnicii de slow cinema, multi-premiatului autor taivanez propune în Days o explorare poetică a singurătății, a intimității și a vindecării prin intermediul conexiunilor umane. Filmul urmărește realitățile zilnice a doi bărbați care nu s-au întâlnit niciodată, dar care par să experimenteze o formă comună de izolare. Trăiesc vieți complet diferite, dar singurătățile lor sunt aproape simetrice. Lipsită de replici, dar extrem de bogată în emoții, unica întâlnire de care vor avea parte le va oferi ocazia de a-și îmbrățișa, pentru scurt timp, nevoia de apropiere.

ANNETTE

r.Leos Carax | Durata 2h19'

Los Angeles, în zilele noastre. Henry face stand-up comedy şi este celebru pentru umorul său caustic. Iar Ann este o cântăreaţă de operă cu interpretări pe cele mai prestigioase scene ale lumii. Adoraţi de public şi media, ei par să formeze un cuplu în egală măsură fascinant şi stabil. Doar că naşterea primului copil, Annette, o fetiţă cu un destin exemplar, le va da amândurora viaţa peste cap.

Meniu