The Festival

Conceptul festivalului

Creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi al Universităţii Naționale de Arte București și organizat cu sprijinul Ministerului Culturii Naționale și al Centrului Național al Cinematografiei, FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FILM EXPERIMENTAL BUCUREŞTI BIEFF are ca principal centru de interes experimentul în cinema şi artă vizuală.

Fondat de regizorii Copel Moscu și Adina Pintilie, BIEFF este primul eveniment din România destinat filmului de avangardă și artei vizuale, o inițiativă necomercială cu orientare educațională, care are ca scop promovarea creaţiilor inovatoare și a unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri.

Demersului educațional al festivalului i se alătură, începând din 2012, un nume emblematic în cinematografia contemporană de avangardă, PETER GREENAWAY, care devine PREŞEDINTELE ONORIFIC al Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF.

Convingerea noastră este că BIEFF e un eveniment absolut necesar, având ca scop principal extinderea ariei de percepţie către un spaţiu artistic complet nou, atât pentru publicul larg cât şi pentru cel specializat, în particular pentru studenţii facultăţilor de film şi de arte vizuale.

Aşadar, vă propunem filme care sunt adevărate lecţii de cinema, producţii emblematice, revelatoare în privinţa posibilităţilor nelimitate ale limbajului cinematografic, a căilor de a transcende orice graniţă dintre filmul de ficţiune, documentar şi artele vizuale, în privinţa negării limitelor şi canoanelor la toate nivelurile, de la concept, structură, ritm, până la construcţia fiecărui cadru.

De-a lungul celor 11 ani de existență, BIEFF a fost onorat să aibă ca parteneri câteva dintre cele mai importante festivaluri şi instituţii din sfera cinema-ului de avangardă şi a artelor vizuale, recunoscute în întreaga lume pentru sprijinul constant acordat creaţiei radical inovatoare: QUINZAINE DES RÉALISATEURS – Cannes Film Festival, BERLINALE Forum Expanded – Berlin International Film Festival, ARSENAL – Institute for Film and Video Art Berlin, International Film Festival ROTTERDAM, SARAJEVO Film Festival, Le FRESNOY – Studio National des Arts Contemporains, SIXPACKFILM Austria și EYE Film Institute Netherlands, filme inovatoare multipremiate din programele lor fiind prezente în fiecare an în selecția festivalului, direcție care continuă și la această ediție BIEFF.

În centrul programului de filme propus de BIEFF se află COMPETIŢIA INTERNAŢIONALĂ DE SCURTMETRAJ EXPERIMENTAL, care aduce în premieră în România o selecție a celor mai provocatoare şi inovative experimente vizuale din ultimul an, filme premiate şi proiectate în festivaluri, muzee şi galerii de artă prestigioase din întreaga lume, precum Cannes, Berlin, Veneţia, Rotterdam, Locarno, Oberhausen, Toronto etc. Pentru prima dată în istoria festivalului, ediția din 2021 prezintă și o amplă selecție de scurtmetraje autohtone în cadrul Competiției naționale

Comisia bieff

Adina Pintilie

Co-fondator & Consultant pentru parteneriate internaționale

Unul dintre co-fondatorii BIEFF, regizoarea Adina Pintilie a fost, de asemenea, director artistic al festivalului în perioada 2010-2019. La graniţa dintre ficţiune, documentar şi artă vizuală, filmele sale sunt un fenomen aparte în peisajul cinematografic românesc, distingându-se printr-un stil vizual profund personal, experimentare îndrăzneaţă în limbajul cinematografic şi explorare fără compromis a psihologiei umane. Lungmetrajul ei NU MĂ ATINGE-MĂ a câștigat Ursul de Aur și Premiul GWFF pentru Cel mai bun lungmetraj de debut la Berlinale 2018.

Oana Ghera

Director artistic

Începând din 2020, Oana Ghera ocupă funcția de director artistic al festivalului. Activitatea ei profesională se împarte între curatoriat, educație cinematografică și management cultural, fiind interesată în primul rând de cinematografie și artă audiovizuală. A fost co-selecționer al Festivalului Internațional de Film NexT între anii 2015 și 2018, coordonator al programelor de educație cinematografică Education à l’image (2015-2018) și One World Romania la Școală (2018-2020), iar începând din 2019 coordonează activitatea Asociației Culturale Bloc Zero, pe care a co-fondat-o.

Flavia Dima

Flavia Dima Curator asociat

Flavia Dima este activă în domeniul criticii de film din 2015, colaborând activ cu publicațiile Films in Frame, FILM MENU și Acoperișul de Sticlă. Textele sale au fost publicate, de asemenea, în spații precum MUBI Notebook, Reverse Shot, Kinoscope și Scena9. Are o experiență amplă în echipele unor festivaluri autohtone precum TIFF și NexT și a fost curatorul principal al festivalului național de scurtmetraj Filmul de Piatra între 2017 și 2019.

Echipa bieff

Meniu