A DEMONSTRATION

r. BENY WAGNER, SASHA LITVINTSEVA
Olanda/ Germania
24'

A DEMONSTRATION răscolește liric un moment fascinant din perioada timpurie a științei moderne europene, în care naturaliștii au grăbit un proiect ce se prelungește până în ziua de azi – catalogarea lumii naturale. Se nășteau taxonomii de oameni, plante, animale, pietre, iar tot ce nu-și găsea locul în aceste paturi ale lui Procust științifice cădea sub umbrela monștrilor. LITVINTSEVA și WAGNER caută rămășițe vizuale ale acestor taxonomii în săli de spectacol, muzee, biblioteci, dar și în natură, o lume plină de mici detalii din care s-au construit narațiunile și formele monștrilor. Suntem provocați să resuscităm moduri de a privi și gândi care sunt departe de noi acum, însă pe care le putem accesa în continuare. (Călin Boto, BIEFF 2020)

“Crearea unei taxonomii și clasificarea lumii a fost marele proiect al științei occidentale moderne, proiect care informează și astăzi moduri actuale de cunoaștere. SASHA LITVINTSEVA și BENY WAGNER explorează această paradigmă și navighează prin spațiile închise, foarte structurate și aproape claustrofobe ale teatrelor, arhivelor, bibliotecilor și muzeelor ​​de științe naturale, toate concepute pentru a produce, adăposti și difuza cunoaștere științifică. Imaginile elaborate ale acestor locuri de înțelepciune și progres științific sunt alternate cu și dizolvate în imaginile unor păduri aparent impenetrabile, grădini cu sculpturi de monștri mistici, animale și nori maiestuoși, pentru a crea o dialectică vizuală și conceptuală între cultură și natură. Întregul lucru este însoțit de o coloană sonoră care îndeamnă privitorul să-și păstreze ochii și mintea deschise. ” (Maria Morata, Berlinale Shorts blog)

Premii și festivaluri

Câștigătorii BIEFF.10

12 decembrie, ora 18:00, Casa Tineretului Timișoara

Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile

SASHA LITVINTSEVA

SASHA LITVINTSEVA (Murmansk, Rusia, 1989) este artistă-cineastă și șcriitoare-cercetătoare, a cărei muncă se situează la pragurile incerte ale perceptibilului și comunicabilului, organismului și mediului, entropiei și cuantificării. Lucrările ei au fost expuse în întreaga lume. Este lector în Teoria și Practica Filmului la Universitatea Queen Mary din Londra și are un doctorat în Mass-media, Comunicare și Studii Culturale de la Goldsmiths.

BENY WAGNER

BENY WAGNER (Berlin, Germania, 1985) este artist-cineast și scriitor. Lucrând în mai multe medii, imagini în mișcare, text, instalație și prelegeri, el construiește narațiuni neliniare care investighează limitele mereu schimbătoare ale corpului uman. Lucrările sale au fost prezentate la festivaluri, expoziții și conferințe internaționale. În prezent este conferențiar la Academia Gerrit Rietveld, Amsterdam.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție

CINEMATOGRAPHY: Beny Wagner, Sasha Litvintseva

EDITING: Beny Wagner, Sasha Litvintseva

SOUND: Beny Wagner, Sasha Litvintseva

MUSIC: Beny Wagner, Andrew Bernstein, Eliane Radigue, Suzanne Ciani

PRODUCER: Daan Milius, Hans van Hezik, Guillaume Cailleau

PRODUCTION COMPANY: Video Power, CaSk Films

Meniu