IN VITRO

r. LARISSA SANSOUR, SØREN LIND
Palestina, Danemarca, Marea Britanie
28'

Acțiunea din IN VITRO este plasată în urma unui dezastru ecologic. Un reactor nuclear abandonat sub orașul biblic Betleem a fost transformat într-o livadă enormă. Folosind semințe de moștenire, colectate în ultimele zile înainte de apocalipsă, un grup de oameni de știință se pregătesc să planteze noi culturi în solul de deasupra. În aripa de spital a complexului subteran, fondatoarea livezii, Dunia, în vârstă de 70 de ani, zace pe patul de moarte, în timp ce Alia, în vârstă de 30 de ani, vine să o viziteze. Alia s-a născut în subteran ca parte a unui program extins de clonare și nu a văzut niciodată orașul pe care este destinată să-l reconstruiască.

„Filmul realizat de LARISSA SANSOUR și SØREN LIND este puternic, atât pentru materialul său multidimensional – efecte speciale, split-screens, grandioase imagini de arhivă –, cât și pentru firul său narativ aflat în mișcare, făcând legătura între diferite generații de femei palestiniene. Combinând un dezastru natural futurist cu un trecut istoric foarte real, artiștii reușesc să ofere filmului lor un aspect care e în același timp extrem de inovator și politic.” (Charlotte Corchète, Locarno Film Festival 2019)

Premii și festivaluri

A brave new world - Retrospectiva BIEFF.10

11 decembrie, ora 18:00, Casa Tineretului Timișoara

Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

LARISSA SANSOUR

LARISSA SANSOUR este artistă / regizoare palestiniană. Esențial pentru munca ei este smucirea dintre ficțiune și realitate. Lucrările sale recente se folosesc de science fiction pentru a aborda probleme sociale și politice. Lucrând în principal cu filmul, SANSOUR produce, de asemenea, instalații, fotografii și sculpturi. Opera sa este prezentată în festivaluri de film și muzee din întreaga lume. În 2019, ea reprezintă Danemarca la cea de-a 58-a Bienală de la Veneția. Printre spațiile și evenimentele care i-au prezentat lucrările se numără Tate Modern, MoMA, Centrul Pompidou și Bienala din Istanbul, precum și Berlinale, Rotterdam International Film Festival și BFI London Film Festival. SANSOUR trăiește și lucrează în Londra.

SØREN LIND

SØREN LIND (n. 1970) este autor, regizor și scenarist danez. Format în filosofie, LIND a scris cărți despre minte, limbaj și înțelegere înainte de a se apuca de film și ficțiune. A publicat romane, colecții de povestiri scurte și câteva cărți pentru copii. Filmele sale au fost prezentate în muzee, galerii și la festivaluri de film din întreaga lume, printre cele recente numărându-se cea de-a 58-a Bienală de la Veneția, MoMA, Berlinale, Festivalul Internațional de Film Rotterdam și BFI London Film Festival. Locuiește și lucrează în Londra.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție

CAST: Hiam Abbass, Maisa Abd Elhadi , Marah Abu Srour , Leila Sansour

SCRIPTWRITER: Søren Lind

CINEMATOGRAPHY: Anna Valdez Hanks

ART DIRECTION: Simon Godfrey

EDITING: Sue Giovanni

SOUND: Tom Sedgwick

MUSIC: Niklas Schak

PRODUCER: Alexandra Roche

PRODUCTION COMPANY: Spike Island

BIEFF Timișoara

Toate filmele →

MY OWN LANDSCAPES

r. ANTOINE CHAPON | Durata 19'

Oare teroarea războiului sau cea a unui corp neînsuflețit devine mai ușor de suportat în realități randate pe calculator? Oare devin armele mai puțin letale? Dar PTSD-ul unui veteran? Cui îi servesc aceste simulări ale teatrelor de război? Cine se identifică în aceste scenarii, foști soldați mânați de teroarea războiului sau viitori soldați care fetișizează acest univers? Acestea sunt câteva întrebări puse de MY OWN LANDSCAPES. O lume open world a simțurilor, un sanatoriu 3D al soldaților traumatizați, o reconsiderare a spațiului și percepției într-un univers alternativ, asta propune filmul lui ANTOINE CHAPON. (Emil Vasilache, BIEFF 2020)

IN VITRO

r. LARISSA SANSOUR, SØREN LIND | Durata 28'

Acțiunea din IN VITRO este plasată în urma unui dezastru ecologic. Un reactor nuclear abandonat sub orașul biblic Betleem a fost transformat într-o livadă enormă. Folosind semințe de moștenire, colectate în ultimele zile înainte de apocalipsă, un grup de oameni de știință se pregătesc să planteze noi culturi în solul de deasupra. În aripa de spital a complexului subteran, fondatoarea livezii, Dunia, în vârstă de 70 de ani, zace pe patul de moarte, în timp ce Alia, în vârstă de 30 de ani, vine să o viziteze. Alia s-a născut în subteran ca parte a unui program extins de clonare și nu a văzut niciodată orașul pe care este destinată să-l reconstruiască.

THE END OF SUFFERING (A PROPOSAL)

r. JACQUELINE LENTZOU | Durata 14'

Cuprinsă de un atac de panică, Sofia se trezește prinsă într-un dialog cu Universul, care are scopul de a-i lămuri menirea experienței ei pământene. Plăsmuită de imaginația lui LENTZOU ca o emanație, prezența supranaturalului e mereu sugerată, niciodată materializată. La limita dintre revelație și halucinație, această transmisiune interplanetară pe linie directă oscilează între sfaturi care aduc a retorică self-help și dezvăluiri inedite despre adevărata natură a protagonistei, originară de pe Marte. Redată pe peliculă de 16mm și impregnată de o puternică tentă de roșu, călătoria speculativă către planeta mamă - acolo unde timpul nu există, vechiul e totuna cu noul, iar visul e adevărata realitate - capătă ritmul unei simfonii planetare care imprimă spectatorilor o senzație de plutire fără de sfârșit. (Oana Ghera, BIEFF 2020)

I AM HERE

r. ALINA MANOLACHE | Durata 15'

O lume adormită, în carantină, văzută prin lentila observatorilor ei invizibili. Camere de supraveghere, o dronă a poliție, o vedere futuristă din telescop a soarelui sunt îmbinate în perspectiva artificială a unui cine-ochi ubicuu care cartografiază neobosit un peisaj post-uman de proporții globale. (Oana Ghera, BIEFF 2020)

BAB SEBTA

r. Randa Maroufi | Durata 19'

Filmul folosește o tehnică cinematografică impresionantă. Un experiment care amintește formal de Dogville (2003 r. Lars Von Trier) și care face uz de mijloace brechtiene, ducându-ne pe o pistă politic-documentară, prin convențiile pe care le adoptă. Spectatorul e martor la condiționarea unor persoane prinse în sistemul vamal care îndeplinesc și sunt supuse unor acțiuni repetitiv-mecanice, ele fiind sparte mai departe, de voice-overul care comunică experiențe ce vin dintr-o parte și de alta a dinamicii de autoritate/submisiune dintre grăniceri și civili. BAB SEPTA este o alegorie a unei vămi de clasa a 3-a, unde drepturile oamenilor sunt subminate sub pretextul unei siguranțe aflate sub imperiul rațiunilor economice. (Emil Vasilache, BIEFF 2020)

New Acid

r. BASIM MAGDY | Durata 14'18”

O grădină zoologică în care animalele au dat join pe chat. Între imagini luxuriante, filmate pe 16mm, prin crăpături se strecoară mesaje dintr-un super-id colectiv: de la „cf? mergem la tn acasa?” și glumițe sarcastice a la Twitter, la mesaje existențialiste și cvasi apocaliptice. Punând în tensiune imagini ale lumii naturale cu dicteul automat al algoritmilor textuali care, pe alocuri, par să capete conștiință proprie, Basim Magdy fuzionează două universuri diametral opuse și obține o nouă lume stranie, în care aberațiile comunicării digitale online sunt dezgolite în fața noastră. (Flavia Dima, BIEFF 2020)

Meniu