ELEFANT DEPARTE / ELEPHANT FAR AWAY

Teona Galgoțiu
România
12 min.

O extraterestră blocată pe Pământ din cauza pandemiei trimite un raport către baza planetei de proveniență, prin care își împărtășește senzațiile legate de oameni, vise și copaci.

Lockdown-ul: o perioadă a chestionării despre relația cu propriul corp, cu mediul, cu umanitatea, cu tot ce credeam că știm și brusc s-a reformatat. Alter-ego-ul extraterestrei din film ne ghidează prin noua condiție a realității, folosindu-se cu tact de cunoașterea prin ochi nepământeni. Galgoțiu profită de latența izolării în observaționale, joculețe cu limbajul și absurdul situației preluat din media. În încercarea de a-și ține un soi de jurnal ce se dublează drept rapoarte trimise către planeta mamă, vocea AI documentează perioada șederii sale pe Pământ într-un eseu personal despre încercarea de ajunge în nucleul umanității. (Daria Barbu)

Premii și festivaluri

Data proiecție și locație

Sâmbătă 20 Noiembrie @Cinemateca Eforie

Eforie 2
Cumpără bilet

TEONA GALGOȚIU

Teona Galgoțiu (n. 1998, București) este regizoare de film, scriitoare și manager cultural, scurtmetrajele fiind proiectate în cadrul unor festivaluri internaționale iar textele ei fiind publicate în antologii și publicații online. Face parte din echipa de organizare a Festivalului Super de când era la liceu, iar în 2016 a fondat platforma Gura Mare, care explorează poezia prin proiecte interdisciplinare. În 2020 a debutat cu volumul „Mă uit înapoi și dispare”, iar anul acesta a fost nominalizată la premiul „Tânără Speranță” în cadrul Premiilor Gopo și selectată în programul Talents Sarajevo.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție

FILM TITLE: ELEFANT DEPARTE / ELEPHANT FAR AWAY

12′, 2020, România

Director: TEONA GALGOȚIU

 

DISTRIBUTIE: TEONA GALGOȚIU

SCENARIU: TEONA GALGOȚIU

MONTAJ: TEONA GALGOȚIU

SUNET: TEONA GALGOȚIU

WORLD SALES 

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN

Anca Hrab – European Film Festival  coordinator

E: anca.hrab@icr.ro / icr@icr.ro

T: 0317100627 / 0317100606 

W: www.icr.ro

Screens

Competiția Națională

Toate filmele →

MY BACTERIAL SELF HELPS ME SLEEP

Adrian Ganea & Chlorys | Durata 9 min.

Interesați de ecologia vieții non-umane, Adrian Ganea și Chlorys propun o lucrare care explorează și studiază masele amorfe, mâlurile alunecoase și alcătuirile cleioase – șabloanele tuturor ființelor organice și, în cele din urmă, ale întregii gândiri de pe Pământ.

ANTOLOGIA REALITĂȚII INVIZIBILE

Daria Corlățan | Durata 2 min.

Ce reprezintă realitatea invizibilă - propriul corp, ce e în afara lui, ce e pe dinăuntru sau energia celor trei coexistente? Aici, experiența senzorială marchează actul de a trăi.

2020: A COVID SPACE ODYSSEY

Vladimir Potop, Alina Manolache | Durata 15 min.

Misiunea de șapte luni a astronautului Jessica Meir surprinde euforia primelor zile în gravitație zero a primei incursiuni spațiale cu un echipaj exclusiv feminin, întreruptă de o șansă complet neașteptată: cea a vedea pandemia desfășurându-se de la înălțimea orbitei.

CROSSING THE STYX: WHISPERS FROM THE UNDERWORLD

Irinel Angel, Alexandru Claudiu Maxim | Durata 25 min.

Lumea din adâncuri a fost mereu un spațiu al misterului ce invită oamenii la călătorii deopotrivă fascinante și înfricoșătoare. Este o metaforă ce ne îndeamnă la introspecții, reflecții și reconsiderări ale reperelor realităților individuale și colective.

ELEFANT DEPARTE / ELEPHANT FAR AWAY

Teona Galgoțiu | Durata 12 min.

O extraterestră blocată pe Pământ din cauza pandemiei trimite un raport către baza planetei de proveniență, prin care își împărtășește senzațiile legate de oameni, vise și copaci.

GRIJILE OBIȘNUITE ALE SCAUNELOR GOALE

Jasmina Al-Qaisi, Adrian Ganea | Durata 5 min.

Un hibrid între video poem și simulare 3D animă gândurile fantomatice, mișcările nefamiliare și aurele nelimitate ale obiectelor pentru a alcătui un soi de distracție dedicată scaunelor goale din sălile pustii de spectacol din vremea pandemiei.

HARVEY

Ilinca Hărnuț | Durata 2 min.

Pornind de la poemul omonim al Teodorei Coman, "harvey" explorează vizual disoluția sinelui și răspunsul la traumă în contextul antropocenului.

COLLAPSUS

Simina Oprescu | Durata 9 min.

O privire critică asupra unei lumi care se împarte în două sfere: una dorește să colonizeze Marte, iar cealaltă să salveze planeta de încălzirea globală, în timp suntem lăsați să ne imaginăm posibile scenarii SF și distopii ale viitorului.

YOU WHO NEVER ARRIVED

Marius Olteanu | Durata 15 min.

''Most experiences are unsayable; they happen in a space that no word has ever entered.” And still, there are words that connect people over time and shape their lives into having an inextricable link. The journey of three men, part dance into the unknown, part quest for meaning.

ERAM SOMNAMBUL CÂND AM VĂZUT TOATE ACELE CULORI

Bogdan Balla | Durata 11 min.

Inspirându-se din instalația Section 28 a lui Derek Jarman, filmul compară povești din istoria recentă a comunității queer cu experiențe personale din prezent, legându-le de observații lirice despre un prezent încă ascuns, o distilare a distanței dintre realitățile tăcute ale iubirii queer și isteria reprezentării ei publice.

THE FUTURE IS A SAFE SPACE HIDDEN IN MY BRAIDS

Mihaela Drăgan | Durata 18 min.

Conceput drept instalație video, „The Future is a Safe Place in My Braids” ritualuri performative de vindecare a traumei rasismului și proiectează un viitor utopic în care vrăjitoarea romă este lidera unei lumi în care oprește ciclul istoric al opresiunilor.

Meniu