THE FUTURE IS A SAFE SPACE HIDDEN IN MY BRAIDS

Mihaela Drăgan
Romania
18 min.

Conceput drept instalație video, „The Future is a Safe Place in My Braids” ritualuri performative de vindecare a traumei rasismului și proiectează un viitor utopic în care vrăjitoarea romă este lidera unei lumi în care oprește ciclul istoric al opresiunilor.

Un ritual în care toate energiile sunt canalizate asupra destigmatizării culturii rome, în frunte cu liderele sale feminine. Această incursiune prin istoria opresivă se materializează în incantațiile care bântuie formele și culorile proiectate pe corpurile vrăjitoarelor. Aura celor care performează se intensifică grație atenției regizoarei pentru gesturi gingașe și deopotrivă vehemente, ca opoziție față de imaginii-stereotip a vrăjitoarelor din conștiința colectivă. Deconstrucția practicilor mistice se îmbină cu substraturile politice din text în acest dans de energii și simboluri, unde mitologia se lasă prinsă în mrejele meditației asupra futurismului. (Daria Barbu)

Premii și festivaluri

Data proiecție și locație

Vineri, 19 Noiembrie @Cinemateca Eforie

Eforie 2
Cumpără bilet

MIHAELA DRĂGAN

Mihaela Drăgan este o artistă multidisciplinară, fondatoarea companiei independente de teatru rom Giuvlipen. Ca artistă rezidentă la Centrul de Artă Contemporană Para Site, ea a dezvoltat conceptul de futurism rom – nou curent artistic care combină elemente de science fiction, istoria și cultura romilor, subiectivitate romă, realism magic, tehnologii creative cu practici magice. Performance-ul ei, Roma Futurism, a fost prezentat în mai multe spații de artă ca Muzeul de Artă Contemporană din Belgrad, FutuRoma – expoziție colaterală la Bienala de la Veneția, Institutul Cultural Român din Londra. A fost selectată în International Residency for Emerging Playwrights: 2019 Focus Europe, unde a scris piesa de teatru Romacen: Vremea Vrăjitoarei

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție

FILM TITLE: THE FUTURE IS A SAFE SPACE HIDDEN IN MY BRAIDS

18′, 2021, Romania

Director: MIHAELA DRĂGAN

 

DISTRIBUTIE: MIHAELA MINCĂ, CASSANDRA BUZEA, ANA BUZEA, ANDA ION, BIANCA MINCĂ, MIHAELA DRĂGAN

SCENARIU: MIHAELA MINCĂ, MIHAELA DRĂGAN

IMAGINE: ANDREEA CÂMPEANU, AMALIA DRĂNICEANU, EUGEN PARASCHIV

MONTAJ: ANDREEA CÂMPEANU

SUNET: SILLY CONDUCTOR

MUZICA: ALEX BĂLĂ, NICOLETA GHIȚĂ, MIHAELA DRĂGAN

COMPANIE PRODUCTIE: GIUVLIPEN

WORLD SALES

COMPANIA DE TEATRU ROM GIUVLIPEN

E: giuvlipen@gmail.com

W : https://giuvlipen.com/

DIRECTOR’S CONTACT: 0726531929

E: kali.mihaela@gmail.com

Screens

Competiția Națională

Toate filmele →

MY BACTERIAL SELF HELPS ME SLEEP

Adrian Ganea & Chlorys | Durata 9 min.

Interesați de ecologia vieții non-umane, Adrian Ganea și Chlorys propun o lucrare care explorează și studiază masele amorfe, mâlurile alunecoase și alcătuirile cleioase – șabloanele tuturor ființelor organice și, în cele din urmă, ale întregii gândiri de pe Pământ.

ANTOLOGIA REALITĂȚII INVIZIBILE

Daria Corlățan | Durata 2 min.

Ce reprezintă realitatea invizibilă - propriul corp, ce e în afara lui, ce e pe dinăuntru sau energia celor trei coexistente? Aici, experiența senzorială marchează actul de a trăi.

2020: A COVID SPACE ODYSSEY

Vladimir Potop, Alina Manolache | Durata 15 min.

Misiunea de șapte luni a astronautului Jessica Meir surprinde euforia primelor zile în gravitație zero a primei incursiuni spațiale cu un echipaj exclusiv feminin, întreruptă de o șansă complet neașteptată: cea a vedea pandemia desfășurându-se de la înălțimea orbitei.

CROSSING THE STYX: WHISPERS FROM THE UNDERWORLD

Irinel Angel, Alexandru Claudiu Maxim | Durata 25 min.

Lumea din adâncuri a fost mereu un spațiu al misterului ce invită oamenii la călătorii deopotrivă fascinante și înfricoșătoare. Este o metaforă ce ne îndeamnă la introspecții, reflecții și reconsiderări ale reperelor realităților individuale și colective.

ELEFANT DEPARTE / ELEPHANT FAR AWAY

Teona Galgoțiu | Durata 12 min.

O extraterestră blocată pe Pământ din cauza pandemiei trimite un raport către baza planetei de proveniență, prin care își împărtășește senzațiile legate de oameni, vise și copaci.

GRIJILE OBIȘNUITE ALE SCAUNELOR GOALE

Jasmina Al-Qaisi, Adrian Ganea | Durata 5 min.

Un hibrid între video poem și simulare 3D animă gândurile fantomatice, mișcările nefamiliare și aurele nelimitate ale obiectelor pentru a alcătui un soi de distracție dedicată scaunelor goale din sălile pustii de spectacol din vremea pandemiei.

HARVEY

Ilinca Hărnuț | Durata 2 min.

Pornind de la poemul omonim al Teodorei Coman, "harvey" explorează vizual disoluția sinelui și răspunsul la traumă în contextul antropocenului.

COLLAPSUS

Simina Oprescu | Durata 9 min.

O privire critică asupra unei lumi care se împarte în două sfere: una dorește să colonizeze Marte, iar cealaltă să salveze planeta de încălzirea globală, în timp suntem lăsați să ne imaginăm posibile scenarii SF și distopii ale viitorului.

YOU WHO NEVER ARRIVED

Marius Olteanu | Durata 15 min.

''Most experiences are unsayable; they happen in a space that no word has ever entered.” And still, there are words that connect people over time and shape their lives into having an inextricable link. The journey of three men, part dance into the unknown, part quest for meaning.

ERAM SOMNAMBUL CÂND AM VĂZUT TOATE ACELE CULORI

Bogdan Balla | Durata 11 min.

Inspirându-se din instalația Section 28 a lui Derek Jarman, filmul compară povești din istoria recentă a comunității queer cu experiențe personale din prezent, legându-le de observații lirice despre un prezent încă ascuns, o distilare a distanței dintre realitățile tăcute ale iubirii queer și isteria reprezentării ei publice.

THE FUTURE IS A SAFE SPACE HIDDEN IN MY BRAIDS

Mihaela Drăgan | Durata 18 min.

Conceput drept instalație video, „The Future is a Safe Place in My Braids” ritualuri performative de vindecare a traumei rasismului și proiectează un viitor utopic în care vrăjitoarea romă este lidera unei lumi în care oprește ciclul istoric al opresiunilor.

Meniu