IN FLOW OF WORDS

Eliane Esther Bots
Olanda
22 min.

Există cazuri rare când lipsa de intervenție poate salva vieți. Protagoniștii acestui film îmbracă neutralitatea zi de zi, mediind între victimă și agresor. Interpreții proceselor de la Haga care investighează crimele comise în fosta Iugoslavie nu-și pot îngădui partizanatul sau empatia, iar această sarcină depersonalizantă deseori îi măcină pe dinăuntru.

Un ecran complet albastru, orbitor, și o voce neutră anunță: „Eu sunt tu. Gândurile tale sunt gândurile mele.” Totuși, disoluția de care-i vorba aici nu e una legată de empatie la nivel uman, ci, din contră, ține de mimetizare/abstractizare. Protagoniștii sunt interpreții proceselor de la Haga care investighează crimele comise în fosta Iugoslavie, iar din această poziție neutră niciunul dintre ei nu își poate externaliza emoțiile sau judecățile personale. Eliane Esther Bots îi vede în încăperi obscure, camere de hotel vacante, rareori privind in aparat – sunt copii născuți în fosta Iugoslavie, care ascultă zi de zi mărturiile criminalilor care au torturat copii și bunici – un glonte care le-a trecut lor înșiși pe deasupra capului. (Georgiana Mușat)

 

Premii și festivaluri

Data proiecție și locație

Joi, 18 Noiembrie - Cinema Elvire Popesco

Capacitate 54 de locuri | Blvd. Dacia 77
Cumpără bilet

ELIANE ESTHER BOTS

Eliane Esther Bots a absolvit Universitatea de Artă din Urecht în 2008. A participat în programul post-universitar  „Document and contemporary art” al Școlii Europene Superioare a Imaginii, în 2012. În 2016 a absolvit Masterul de Film la Academia din Amsterdam. Filmele ei au fost selectate la numeroase festivaluri de profil, de la IDFA, Berlinale, Cinema du Reel, New York Film Festival șamd. Se ocupă de curatorierea festivalului Go Short Film Festival, din Nijmegen și lucrează în același timp ca lector la Universitatea de Artă din Utrecht. 

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție

DURATA: 22 min.

ANUL: 2021

ȚARA DE PRODUCȚIE: Olanda

REGIE: Eliane Esther Bots

DISTRIBUȚIE: Alma Imamovic, Besmir Fadhic,  Nenad Popovic Pops

SCENARIU: Eliane Esther Bots

IMAGINE: Daniel Donato

SUNET: Sergio Gonzalez Cuervo

 

 

PRODUCȚIE: Manon Bovenkerk – Near/by Film

DISTRIBUȚIE: 

Square Eyes – Wouter Jansen

https://squareeyesfilm.com/

In(complet)uman

Toate filmele →

ONCE UPON A SCREEN: EXPLOSIVE PARADOX

Kevin B. Lee | Durata 9 min.

Pornind de la amintirea primei vizionări a filmului„Platoon” într-un cinematograf care astăzi nu mai există, această lucrare prinsă între documentar și eseu videografic pune în discuție schisma dintre amintire și retrăire; între șocul zguduitor de a vedea prima oară violență pe ecran și a o transforma în ceva comun, prozaic.

THE SAME DREAM

Vlad Petri | Durata 29 min.

Fibra traumatică a eroilor de război e de cele mai multe ori căptușită cu imagini. Una dintre ele e asta. Suntem în Afghanistan. Un soldat român care conduce un vehicul armat vede o fetiță rănită. Coșmarul care-i populează visele recurent sunt ochii ei măslinii care strigă după ajutor și neputința lui de a o salva din tranșee.

IN FLOW OF WORDS

Eliane Esther Bots | Durata 22 min.

Există cazuri rare când lipsa de intervenție poate salva vieți. Protagoniștii acestui film îmbracă neutralitatea zi de zi, mediind între victimă și agresor. Interpreții proceselor de la Haga care investighează crimele comise în fosta Iugoslavie nu-și pot îngădui partizanatul sau empatia, iar această sarcină depersonalizantă deseori îi măcină pe dinăuntru.

THIS DAY WON’T LAST

Mouaad El Salem | Durata 25 min.

O odă adusă voioșiei de a trăi, amenințată permanent de distrugere. În Tunisia, a fi homosexual se pedepsește cu trei ani de închisoare. În ascunzișul camerei sale, Mouaad el Salem își înregistrează realitatea flămând și tandru, amatoricesc și spontan. Cântă James Blunt, dansează, vorbește cu pisica; să mai fie o zi și maine?

Meniu