In(complet)uman

Ce înseamnă cu adevărat să fii om? Filmele din calupul NOT FULLY HUMAN jonglează cu taxonomia termenului (a fi un adult format pe de-a-ntregul, a fi empatic, a putea ieși pe stradă fără spaima de a fi descoperit), descriind varii situații polisemice în care individul e forțat fie să-și reprime complet umanitatea, fie să se dezgolească pe jumătate în fața lumii. Omul pe jumătate om, omul neutralizat de emoții, omul non-normativ. Acest om scindat, alienat, înfricoșat e produsul paradoxurilor în care societatea îl aruncă, fără ca vreodată să se mai poată agăța de liberul arbitru. (Georgiana Mușat)

ONCE UPON A SCREEN: EXPLOSIVE PARADOX

Kevin B. Lee | Durata 9 min.

Pornind de la amintirea primei vizionări a filmului„Platoon” într-un cinematograf care astăzi nu mai există, această lucrare prinsă între documentar și eseu videografic pune în discuție schisma dintre amintire și retrăire; între șocul zguduitor de a vedea prima oară violență pe ecran și a o transforma în ceva comun, prozaic.

THE SAME DREAM

Vlad Petri | Durata 29 min.

Fibra traumatică a eroilor de război e de cele mai multe ori căptușită cu imagini. Una dintre ele e asta. Suntem în Afghanistan. Un soldat român care conduce un vehicul armat vede o fetiță rănită. Coșmarul care-i populează visele recurent sunt ochii ei măslinii care strigă după ajutor și neputința lui de a o salva din tranșee.

IN FLOW OF WORDS

Eliane Esther Bots | Durata 22 min.

Există cazuri rare când lipsa de intervenție poate salva vieți. Protagoniștii acestui film îmbracă neutralitatea zi de zi, mediind între victimă și agresor. Interpreții proceselor de la Haga care investighează crimele comise în fosta Iugoslavie nu-și pot îngădui partizanatul sau empatia, iar această sarcină depersonalizantă deseori îi măcină pe dinăuntru.

THIS DAY WON’T LAST

Mouaad El Salem | Durata 25 min.

O odă adusă voioșiei de a trăi, amenințată permanent de distrugere. În Tunisia, a fi homosexual se pedepsește cu trei ani de închisoare. În ascunzișul camerei sale, Mouaad el Salem își înregistrează realitatea flămând și tandru, amatoricesc și spontan. Cântă James Blunt, dansează, vorbește cu pisica; să mai fie o zi și maine?

Meniu