THE SAME DREAM

Vlad Petri
România
29 min.

Fibra traumatică a eroilor de război e de cele mai multe ori căptușită cu imagini. Una dintre ele e asta. Suntem în Afghanistan. Un soldat român care conduce un vehicul armat vede o fetiță rănită. Coșmarul care-i populează visele recurent sunt ochii ei măslinii care strigă după ajutor și neputința lui de a o salva din tranșee.

Hibridul docu ficțional al lui Vlad Petri se țese în jurul confesiunii unui soldat care conduce un vehicul armat (aceste imagini utilitare ale războiului au o calitate abstractă până la atomizarea totală a pixelilor, când nu mai poți distinge obiectele de pe ecran) și povestea ficțională unei fetiței care pleacă de acasă în căutare de apă înainte de înfăptuirea tragediei. Aceste două vieți alternative se întretaie tragic și scurt. Nici noi, nici soldatul nu știm ce s-a ales de fetiță; ce știm e că războaiele distorsionează memoria. Când e întrebat de un corespondent român ce crede despre intervenția în Afghanistan, soldatul nu poate sau nu mai știe să-și articuleze cuvintele. (Georgiana Mușat)

Premii și festivaluri

Data proiecție și locație

Joi, 18 Noiembrie - Cinema Elvire Popesco

Capacitate 54 de locuri | Blvd. Dacia 77
Cumpără bilet

VLAD PETRI

Vlad Petri  a studiat în cadrul secției de Imagine a Facultății din cadrul  UNATC București, urmat de un Masterat în Artă Vizuală și Antropologie Media la Universitatea Freie din Berlin, în 2014. Filmografia sa include titluri ca documentarul „București, unde ești?” (Premiul Gopo pentru Cel mai bun Debut, selectat la Rotterdam IFF); „Cerbul a trecut prin fața mea” (2020, selectat la Jihlava Film Festival, Premiul Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj), precum și „Același vis” (2021, selectat la Sarajevo Film Festival). Momentan, se află în producție cu cel de-al doilea lungmetraj, „Între revoluții”, care urmează sa fie lansat în 2023.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție

DURATĂ: 29 min.

ANUL: 2021

ȚARA DE PRODUCȚIE: România

REGIA: Vlad Petri

SCENARIU: Vlad Petri

IMAGINE: Vlad Petri

MONTAJ: Vlad Petri

 EDITARE SUNET: Vlad Voinescu

MIXAJ SUNET: Filip Mureșan

 

PRODUCȚIE & DISTRIBUȚIE: Vlad Petri/ Activ Docs

In(complet)uman

Toate filmele →

ONCE UPON A SCREEN: EXPLOSIVE PARADOX

Kevin B. Lee | Durata 9 min.

Pornind de la amintirea primei vizionări a filmului„Platoon” într-un cinematograf care astăzi nu mai există, această lucrare prinsă între documentar și eseu videografic pune în discuție schisma dintre amintire și retrăire; între șocul zguduitor de a vedea prima oară violență pe ecran și a o transforma în ceva comun, prozaic.

THE SAME DREAM

Vlad Petri | Durata 29 min.

Fibra traumatică a eroilor de război e de cele mai multe ori căptușită cu imagini. Una dintre ele e asta. Suntem în Afghanistan. Un soldat român care conduce un vehicul armat vede o fetiță rănită. Coșmarul care-i populează visele recurent sunt ochii ei măslinii care strigă după ajutor și neputința lui de a o salva din tranșee.

IN FLOW OF WORDS

Eliane Esther Bots | Durata 22 min.

Există cazuri rare când lipsa de intervenție poate salva vieți. Protagoniștii acestui film îmbracă neutralitatea zi de zi, mediind între victimă și agresor. Interpreții proceselor de la Haga care investighează crimele comise în fosta Iugoslavie nu-și pot îngădui partizanatul sau empatia, iar această sarcină depersonalizantă deseori îi măcină pe dinăuntru.

THIS DAY WON’T LAST

Mouaad El Salem | Durata 25 min.

O odă adusă voioșiei de a trăi, amenințată permanent de distrugere. În Tunisia, a fi homosexual se pedepsește cu trei ani de închisoare. În ascunzișul camerei sale, Mouaad el Salem își înregistrează realitatea flămând și tandru, amatoricesc și spontan. Cântă James Blunt, dansează, vorbește cu pisica; să mai fie o zi și maine?

Meniu