ONCE UPON A SCREEN: EXPLOSIVE PARADOX

Kevin B. Lee
SUA/ Germania
9 min.

Pornind de la amintirea primei vizionări a filmului„Platoon” într-un cinematograf care astăzi nu mai există, această lucrare prinsă între documentar și eseu videografic pune în discuție schisma dintre amintire și retrăire; între șocul zguduitor de a vedea prima oară violență pe ecran și a o transforma în ceva comun, prozaic.

Criticul e omul obișnuit să stea în spatele butoanelor – mai ales videograful, e păpușarul care nu dă prea mult din sine. Aici, în plină pandemie, Kevin B. Lee își arată vulnerabilitatea, ca niciodată, atunci când retrăiește prin voice-over și, mai apoi, arătându-și chipul în fața camerei, una dintre cele mai primitive și mai formative experiențe cinefile din viața sa: prima vizionare a filmului Platoon”. Înțelegerea imaginilor și gesturilor violente din film l-a bântuit în copilărie, încercând să discute cele văzute cu tatăl și colegii lui de clasă, dar întreaga semnificație pare să i se lămurească abia acum, filmând pereții goi din spatele clădirii unde, decenii în urmă, tremura incontrolabil de frică. În numai câteva minute, asistăm la o elipsă care marchează pragul dintre naivitatea anilor timpurii și formarea unui adult. (Georgiana Mușat)

Premii și festivaluri

Data proiecție și locație

Joi, 18 Noiembrie - Cinema Elvire Popesco

Capacitate 54 de locuri | Blvd. Dacia 77
Cumpără bilet

KEVIN B. LEE

Kevin B. Lee este una din figurile proeminente a criticii videografice și, totodată, unul dintre fondatorii acestei discipline. Filmul său multipremiat „Transformers: The Premake” a fost declarat de Sight & Sound unul dintre cele mai bune titluri documentare din 2014. În 2017, a fost primul rezident al Institutului Harun Farocki din Berlin, unde a realizat mai multe eseuri video despre opera lui Farocki. A fost editorul fondator și video-eseist șef la Fandor, și a scris numeroase articole pentru The New York Times, Sight and Sound, Slate și Indiewire. În prezent este profesor de Crossmedia Publishing la Academia Merz, din Stuttgart.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție

DURATA: 9 min.

ANUL: 2020

ȚARA DE PRODUCȚIE: SUA/Germania

REGIE: Kevin B. Lee

MIXAJ DE SUNET: Michael Baur

COLORIZARE ȘI EFECTE VIZUALE: Irmela Nothdurft

IMAGINE: Kevin B. Lee

MONTAJ: Kevin B. Lee

SOUND/ SUNET: Kevin B. Lee

In(complet)uman

Toate filmele →

ONCE UPON A SCREEN: EXPLOSIVE PARADOX

Kevin B. Lee | Durata 9 min.

Pornind de la amintirea primei vizionări a filmului„Platoon” într-un cinematograf care astăzi nu mai există, această lucrare prinsă între documentar și eseu videografic pune în discuție schisma dintre amintire și retrăire; între șocul zguduitor de a vedea prima oară violență pe ecran și a o transforma în ceva comun, prozaic.

THE SAME DREAM

Vlad Petri | Durata 29 min.

Fibra traumatică a eroilor de război e de cele mai multe ori căptușită cu imagini. Una dintre ele e asta. Suntem în Afghanistan. Un soldat român care conduce un vehicul armat vede o fetiță rănită. Coșmarul care-i populează visele recurent sunt ochii ei măslinii care strigă după ajutor și neputința lui de a o salva din tranșee.

IN FLOW OF WORDS

Eliane Esther Bots | Durata 22 min.

Există cazuri rare când lipsa de intervenție poate salva vieți. Protagoniștii acestui film îmbracă neutralitatea zi de zi, mediind între victimă și agresor. Interpreții proceselor de la Haga care investighează crimele comise în fosta Iugoslavie nu-și pot îngădui partizanatul sau empatia, iar această sarcină depersonalizantă deseori îi măcină pe dinăuntru.

THIS DAY WON’T LAST

Mouaad El Salem | Durata 25 min.

O odă adusă voioșiei de a trăi, amenințată permanent de distrugere. În Tunisia, a fi homosexual se pedepsește cu trei ani de închisoare. În ascunzișul camerei sale, Mouaad el Salem își înregistrează realitatea flămând și tandru, amatoricesc și spontan. Cântă James Blunt, dansează, vorbește cu pisica; să mai fie o zi și maine?

Meniu