NAYA – THE FOREST HAS A THOUSAND EYES

SEBASTIAN MULDER
Olanda
24 min.

În Naya – Pădurea are o mie de ochi, o lupoaică merge din Germania până în Belgia, monitorizată prin GPS. Primul exemplar de lup din Belgia ultimului secol, ea ajunge subiect de știri; apoi dispare din senin de sub radarul oamenilor.

Inspirat de o cercetare academică, documentarul lui Sebastian Mulder reconstituie trecerea monitorizată a unei lupoaice prin Europa de Vest apelând la înregistrări publice ale camerelor de supraveghere, cu scopul de a arăta modurile în care dispozitivele de urmărire folosite în studiul comportamentului animalelor și al protejării habitatelor pot fi folosite pentru a le pune în pericol. Folosind înregistrări video din așezări urbane și păduri de pe întregul mapamond, cărora le induce o aparență locală prin reportajele sonore de arhivă despre primirea lupoaicei de către comunitatea belgiană, acest colaj voaiorist discută pe larg asupra a ceea ce înseamnă ubicuitatea aparatelor de înregistrare atât pentru oameni, cât și pentru animalele sălbatice. Cu mii de ochi ațințiți asupra ei înseși, lumea prezentată în Naya întruchipează cea mai inevitabilă trăsătură a antropocenului: dispariția intimității. (Georgiana Vrăjitoru)

Premii și festivaluri

Data proiecție și locație

Sâmbătă, 20 Noiembrie - Cinemateca Eforie

Str. Eforie 2
Cumpără bilet

SEBASTIAN MULDER

Sebastian Mulder  explorează relațiile dintre oameni și alte organisme și influența tehnologiei asupra acestor relații. În documentarele lui experimentale și poetice, el pune sub semnul întrebării viitorul lumii noastre. Filmul lui de absolvire a studiilor în audiovizual la Universitatea de Arte din Utrecht,  „Nature: All Rights Reserved” (2016), a fost prezentat în cadrul unor evenimente precum Festivalul Internațional de Film Palm Springs, Interfilm Berlin, Festivalul Internațional de Film Ji.hlava și a primit premiul pentru cel mai bun film studențesc la Festivalul Internațional de Scurtmetraj Go Short din Nijmegen. 

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție

DURATA: 24 min.

ANUL: 2021

ȚARA DE PRODUCȚIE: OLANDA

REGIA: SEBASTIAN MULDER

MONTAJ: Nina Graafland

SOUND DESIGN: Jacob Oostra

MUZICA: Eren Önsoy

MOTION GRAPHICS: Amos Mulder

 

PRODUCȚIE: [boondocs] – Jasper Boon
DISTRIBUȚIE:
Square Eyes – Wouter Jansen
https://squareeyesfilm.com/

Lumea în absența noastră

Toate filmele →

MY BACTERIAL SELF HELPS ME SLEEP

Adrian Ganea & Chlorys | Durata 9 min.

Interesați de ecologia vieții non-umane, Adrian Ganea și Chlorys propun o lucrare care explorează și studiază masele amorfe, mâlurile alunecoase și alcătuirile cleioase – șabloanele tuturor ființelor organice și, în cele din urmă, ale întregii gândiri de pe Pământ.

INFLORESCENCE

Nicolaas Schmidt | Durata 8 min.

Din nou toamnă pe Pământ. Câteva petale roz de trandafir, etern solidare, țin piept necazului unei furtuni puternice. Un basm conceptualisto-romantic despre rezistență și redundanță, sau ambivalența stângace a adevărului, a visului, a vieții și a iubirii.

ONE THOUSAND AND ONE ATTEMPTS TO BE AN OCEAN

WANG YUYAN | Durata 11 min.

Alcătuit din micro-evenimentele unor „clipuri satisfăcătoare” care împânzesc internetul, O mie și una de încercări de a fi un ocean reflectă asupra experienței de a nu putea vedea lumea cu percepția adâncimii în entropia inexorabilă de astăzi a societăților noastre informaționale.

NAYA – THE FOREST HAS A THOUSAND EYES

SEBASTIAN MULDER | Durata 24 min.

În Naya – The Forest Has a Thousand Eyes, o lupoaică merge din Germania până în Belgia, monitorizată prin GPS. Primul exemplar de lup din Belgia ultimului secol, ea ajunge subiect de știri; apoi dispare din senin de sub radarul oamenilor.

Meniu