Lumea în absența noastră

Filmele cuprinse în programul THE WORLD WITHOUT US alcătuiesc un portret fragmentat și anxiogen al antropocenului, construit din filmări topografice ale unor peisaje naturale maiestuoase, imagini ale faunei sălbatice surprinse de camere de supraveghere urbane sau din frânturi extrase din miile de imagini în mișcare distribuite prin intermediul rețelelor sociale în fiecare secundă. Elementul comun al tuturor acestor cadre disparate și eterogene este absența figurilor umane. Refuzul de a acorda prim planul omului devine în mod paradoxal cel mai puternic instrument pentru a arăta impactul acestuia asupra lumii în care se mișcă, indiferent dacă vorbim de interacțiunea noastră cu ecosistemele naturale sau cele virtuale. E o lume fără oameni o distopie sau o utopie? (Oana Ghera)

MY BACTERIAL SELF HELPS ME SLEEP

Adrian Ganea & Chlorys | Durata 9 min.

Interesați de ecologia vieții non-umane, Adrian Ganea și Chlorys propun o lucrare care explorează și studiază masele amorfe, mâlurile alunecoase și alcătuirile cleioase – șabloanele tuturor ființelor organice și, în cele din urmă, ale întregii gândiri de pe Pământ.

INFLORESCENCE

Nicolaas Schmidt | Durata 8 min.

Din nou toamnă pe Pământ. Câteva petale roz de trandafir, etern solidare, țin piept necazului unei furtuni puternice. Un basm conceptualisto-romantic despre rezistență și redundanță, sau ambivalența stângace a adevărului, a visului, a vieții și a iubirii.

ONE THOUSAND AND ONE ATTEMPTS TO BE AN OCEAN

WANG YUYAN | Durata 11 min.

Alcătuit din micro-evenimentele unor „clipuri satisfăcătoare” care împânzesc internetul, O mie și una de încercări de a fi un ocean reflectă asupra experienței de a nu putea vedea lumea cu percepția adâncimii în entropia inexorabilă de astăzi a societăților noastre informaționale.

NAYA – THE FOREST HAS A THOUSAND EYES

SEBASTIAN MULDER | Durata 24 min.

În Naya – The Forest Has a Thousand Eyes, o lupoaică merge din Germania până în Belgia, monitorizată prin GPS. Primul exemplar de lup din Belgia ultimului secol, ea ajunge subiect de știri; apoi dispare din senin de sub radarul oamenilor.

Meniu