KAPITA

Petna Ndaliko Katondolo
SUA
22 min.

Ka-pi-ta este este denumirea oficială dată congolezilor însărcinați să aplice – prin dominație – poruncile stăpânilor lor albi asupra concetățenilor lor congolezi în munca de pe plantații, în fabrici, în comerț sau în oricare alte spații a producției și extracției capitaliste.

Dintr-un anumit punct de vedere, se poate spune că istoria exploatării din Congo a fost îndelung documentată din epoca colonială și până în prezent. Există o mulțime de imagini ale minelor de cupru și de cobalt care au alimentat revoluția industrială, dar chiar și atunci când se străduiesc să arate violența acestor demersuri, asemenea imagini lasă adesea mecanismele exploatării să rămână invizibile. Prin recontextualizarea materialelor de arhivă și întretăierea lor cu imagini contemporane, Kapita demască patternuri de extracție și de îngropare în încercarea de a decoda reprezentările coloniale ale – și exploatarea – teritoriului central african și a oamenilor care îl locuiesc, sondând totodată în aceste filme de arhivă aspectele pe care acestea le fac invizibile: muncitorii cu piele neagră făcuți să se evapore de camerele de filmare calibrate la alb, morțile colaterale și distrugerea pe bazele căreia s-a clădit infrastructură.

Premii și festivaluri

Locația și perioada de desfășurare a expoziției

Mezanin, Palatul Universul - 17-21 Noiembrie

Palatul Universul - Strada Actor Ion Brezoianu 23-25
*Intrarea este gratuită.
Mai multe informații despre festival și bilete

Petna Ndaliko Katondolo

Petna Ndaliko Katondolo este un cineast, activist și educator ale cărui lucrări sunt cunoscute pentru varietate de genuri cu care lucrează și pentru stilul lor Afro Futuristic decolonialist, care ia ca punct de pornire conținutul istoric pentru a adresa problematici sociopolitice și culturale contemporane. În 2000, acesta a fondat Yole!Africa, o organizație non-profit care servește drept hub de educație și inovați pentru artiști, lideri ai societății civile și jurnaliști din estul Congo-ului. În 2000 a fondat Festivalul Internațional de Film din Congo. În plus, acesta predă și oferă consultanță pentru organizații internaționale, adresând inechitatea socială și politică în rândul grupurilor marginalizate prin cultură și educație.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție

DURATA: 22 min.

ANUL: 2020

ȚARA DE PRODUCȚIE: SUA

REGIE ȘI SCENARIU: Petna Ndaliko Katondolo

DISTRIBUȚIE: Precy Numbi, Mega Mingiedi, Chivas Tsongo, Sarah Mukadi

IMAGINE: Emmanuel  Vinywasiki Katya

MONTAJ: Petna Ndaliko Katondolo

DESIGN SONOR: Petna Ndaliko Katondolo

SUNET: Jay Safari

 

Berlinale Forum Expanded

Toate filmele →

MAY JUNE JULY

Kevin Jerome Everson | Durata 8 min.

Lunile mai, iunie și iulie sunt reprezentate prin bujori, licurici și anul 2020. Un rollerblader traversează Piața Black Lives Matter din Washington D.C.

„THE RED FILTER IS WITHDRAWN.”

Minjung Kim | Durata 11 min.

Numeroase spații coloniale, incluzând peșterile din interiorul unor coaste maritime și buncărele militare ascunse în interiorul unor cratere vulcanice, precum și urme ale revoltelor și masacrelor petrecute în aceste teritorii, pot fi găsite la tot pasul pe insula Jeju.

13 WAYS OF LOOKING AT A BLACKBIRD

Ana Vaz | Durata 31 min.

Preluând titlul unui poem al lui Wallace Stevens, “13 Ways of Looking at a Blackbird” este compus dintr-o serie de încercări ludice de a chestiona acțiunile de a privi și de a fi privit.

AUTOTROFIA

Anton Vidokle | Durata 31 min.

Filmat în satul Oliveto Lucano aflat în sudul Italiei, Autotrofia este deopotrivă o documentare a unui ritual de fertilitate străvechi practic în această regiune până în zilele noastre și o ficțiune construită pornind de la scrierile pictorului Vassily Chekrygin și a omului de știință Vladimir Vernadsky.

KAPITA

Petna Ndaliko Katondolo | Durata 22 min.

Ka-pi-ta este este denumirea oficială dată congolezilor însărcinați să aplice - prin dominație - poruncile stăpânilor lor albi asupra concetățenilor lor congolezi în munca de pe plantații, în fabrici, în comerț sau în oricare alte spații a producției și extracției capitaliste. În acest film, Kapita devine un simbol pentru munca de demascare și decodare a reprezentărilor coloniale.

AHORITA FRAMES

Angelika Levi | Durata 22 min.

"Ahorita Frames" transferă din New York-ul anului 2021 la granița din Tijuana în 2019 poveștile lucrătoarelor însărcinate cu curățarea reziduurilor de azbest după 9/11, reconfigurând astfel cartografierea politică a relațiilor de putere din America ultimelor două decenii. Filmul descrie atât devalorizarea femeilor migrante în acest context, cât și un sistem mai amplu de simbolism cultural și narațiunea sa colonială.

Meniu