SYCORAX

Lois Patiño, Matías Piñeiro
Portugalia/ Spania
20 min

O adaptare a „Furtunii” lui Shakespeare caută o actriță neprofesionistă care să o întruchipeze pe Sycorax, unul dintre personajele nevăzute ale piesei. În acest proces, ființa mitologică care o întemnițează pe Ariel își recapătă vocea în Insulele Azore.

Îmbinând dragostea lui Piñero față de Shakespeare și tehnica lui de a-i meta-ficționaliza capodoperele, cu fascinația lui Patiño față de piesaje și de realități fictive, „Sycorax” dovedește atât vârfurile talentului de care sunt capabili regizorul argentinian și cel galician, cât și o îmbinare fără de cusur ale laitmotivelor lor într-un întreg artististic coeziv. Filmată în Azore (și cine altcineva ar fi fost mai potrivit în rolul de monteur al acestor peisaje decât Jorge Jacome!), prima lucrare co-regizată de către cei doi cineaști îi redă auto-determinarea unuia dintre personajele mai puțin cunoscute din opera lui Shakespeare, eliberând-o din postura de raisonneur al protagonistului Prospero. În acest proces de căutare a unei actrițe neprofesioniste capabile să o întruchipeze pe Sycorax, care funcționează și ca pretext narativ al filmului, ființa mitologică care o întemnițează pe Ariel își recapătă vocea. (Flavia Dima)

Premii și festivaluri

Data proiecție și locație

Miercuri, 17 Noiembrie - Cinema Elvire Popesco

Capacitate 54 de locuri | Blvd. Dacia 77
Cumpără bilet

Lois Patiño

Lois Patiño este regizor și artist, considerat parte a Noului Cinema Galician, a cărui munca abordează experiențe contemplative și relațiile dintre oameni și peisaje. Filmele sale au fost prezentate în cadrul unor festivaluri prestigioase precum cele de la Cannes, Berlinale, Locarno, Toronto, Rotterdam, New York, Viena, Amsterdam, Oberhausen și Clermont-Ferrand. 

 

Matías Piñeiro

Matías Piñeiro este cunoscut pentru seria numită „Shakespeare-adele”, realizată pe parcursul ultimului deceniu cu același grup de actrițe. Filmele sale au fost proiectate în cadrul unor festivaluri precum Cannes, Berlinale, TIFF, NYFF, Locarno, Rotterdam și San Sebastian, ele fiind de asemenea proiectate la muzee precum Centre Pompidou, Tate Modern, Reina Sofía și MoMA

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție

DURATĂ: 20 min.

AN DE PRODUCȚIE: 2021

ȚARA DE PRODUCȚIE: Portugalia/Spania

REGIE: Lois Patiño, Matías Piñeiro

DISTRIBUȚIE: Susana Abreu, Diana Diegues, Agustina Muñoz

SCENARIU: Lois Patiño, Matías Piñeiro

IMAGINE: Mauro Herce

MONTAJ: Jorge Jacome

SUNET: Pedro Marinho

MUZICĂ: Henry Purcell

 

PRODUCȚIE:

Filmika Galaika / www.filmikagalaika.com

Bando À Parte/ www.bandoaparte.com

 

DISTRIBUȚIE:

João Paulo Macedo / Bando À Parte

www.bandoaparte.com

 

 

Screens

Fiice neascultătoare

Toate filmele →

KALSUBAI

Yudhajit Basu | Durata 20 min.

Într-un sat mic și îndepărtat din India, povestea mitologică a zeiței Kalsubai este încă vie în comunitatea tribului Koli. Aceasta se arată sub chip uman unui văcar și se oferă să îi devină fiică – însă nu fără să pună două condiții cruciale.

OB SCENE

Paloma Orlandini Castro | Durata 18 min.

O autobiografie cronologică a devenirii și a maturizării sexuale a regizoarei sale, „OB SCENE” îmbină personalul cu politicul, experiența cu știința și observațiile clinice cu umorul sec într-un eseu provocator despre acomodarea cu propriul corp și propria sexualitate.

VEDO ROSSO

Adrian Paci | Durata 11 min.

Peste un fundal static, de culoare roșie, o femeie spune povestea unei relații abuzive care culminează în violență domestică.

LACERATE

Janis Rafa | Durata 16 min.

Un conac luxuriant, în aparență părăsit, este invadat de o haită de câini. În vidul ce se naște în momentele ce urmează unui act de violență, cadrele nemișcate compuse în stil de natură moartă sunt readuse la viață de către forța brută a animalicului.

SYCORAX

Lois Patiño, Matías Piñeiro | Durata 20 min

O adaptare a „Furtunii” lui Shakespeare caută o actriță neprofesionistă care să o întruchipeze pe Sycorax, unul dintre personajele nevăzute ale piesei. În acest proces, ființa mitologică care o întemnițează pe Ariel își recapătă vocea în Insulele Azore.

Meniu