KALSUBAI

Yudhajit Basu
India
20 min.

Într-un sat mic și îndepărtat din India, povestea mitologică a zeiței Kalsubai este încă vie în comunitatea tribului Koli. Aceasta se arată sub chip uman unui văcar și se oferă să îi devină fiică – însă nu fără să pună două condiții cruciale.

Filmat într-un format neobișnuit și rar, 3:4, ca și cum ar emula aparența vechilor jucării cu diapozitive, „Kalsubai” îmbină etnografia cu mitologia pentru a crea un dublu portret: primul fiind cel al unei zeițe legendare și povestea genezei acesteia, iar cel de-al doilea fiind cel al femeilor ce locuiesc într-un mic sat din regiunea Maharashta din India. Împământat într-un basm proto-feminist ce răstoarnă rolurile de gen tradiționale, această variantă a poveștii zeiței Kalsubai – o entitate deopotrivă generoasă (capabilă să ofere miracole femeilor nevoiașe) și răzbunătoare (blestemând pe cei care îi încalcă rânduirea) capătă viață prin femeile și peisajele pe care Yudhajit Basu și Rachit Pandey le filmează cu afecțiune și răbdare. (Flavia Dima)

Premii și festivaluri

Data proiecție și locație

Miercuri, 17 Noiembrie - Cinema Elvire Popesco

Capacitate: 54 de locuri | Blvd. Dacia 77
Cumpără bilet

YUDHAJIT BASU

Yudhajit Basu este scenarist, regizor și absolvent al Institutului de Film și Televiziune din India, având în palmares multiple scurtmetraje și documentare. Co-fondator al companiei de producție U Turn Pictures. Lucrează momentan la filmul său de debut în lungmetraj, „What We Lost in The Fire”.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție

DURATA: 20 min.

ANUL: 2020

ȚARA DE PRODUCȚIE: India

REGIA: Yudhajit Basu

DISTRIBUȚIE: Jyoti Shubhash

SCENARIU: Yudhajit Basu

IMAGINE: Rachit Pandey

MONTAJ: Gourab Kumar Mullick

SUNET: Utsav Ghosh

PRODUCȚIE & DISTRIBUȚIE: 

Film & Television Institute of India

https://www.ftii.ac.in/

Screens

Fiice neascultătoare

Toate filmele →

KALSUBAI

Yudhajit Basu | Durata 20 min.

Într-un sat mic și îndepărtat din India, povestea mitologică a zeiței Kalsubai este încă vie în comunitatea tribului Koli. Aceasta se arată sub chip uman unui văcar și se oferă să îi devină fiică – însă nu fără să pună două condiții cruciale.

OB SCENE

Paloma Orlandini Castro | Durata 18 min.

O autobiografie cronologică a devenirii și a maturizării sexuale a regizoarei sale, „OB SCENE” îmbină personalul cu politicul, experiența cu știința și observațiile clinice cu umorul sec într-un eseu provocator despre acomodarea cu propriul corp și propria sexualitate.

VEDO ROSSO

Adrian Paci | Durata 11 min.

Peste un fundal static, de culoare roșie, o femeie spune povestea unei relații abuzive care culminează în violență domestică.

LACERATE

Janis Rafa | Durata 16 min.

Un conac luxuriant, în aparență părăsit, este invadat de o haită de câini. În vidul ce se naște în momentele ce urmează unui act de violență, cadrele nemișcate compuse în stil de natură moartă sunt readuse la viață de către forța brută a animalicului.

SYCORAX

Lois Patiño, Matías Piñeiro | Durata 20 min

O adaptare a „Furtunii” lui Shakespeare caută o actriță neprofesionistă care să o întruchipeze pe Sycorax, unul dintre personajele nevăzute ale piesei. În acest proces, ființa mitologică care o întemnițează pe Ariel își recapătă vocea în Insulele Azore.

Meniu