LACERATE

Janis Rafa
Italia
16 min.

Un conac luxuriant, în aparență părăsit, este invadat de o haită de câini. În vidul ce se naște în momentele ce urmează unui act de violență, cadrele nemișcate compuse în stil de natură moartă sunt readuse la viață de către forța brută a animalicului.

În „Lacerate”, Janis Rafa se lasă purtată de influențe picturale – îndeosebi, de către lucrările pictoriței baroce Artemisia Gentileschi – pentru a construi o parabolă despre natura violenței domestice. Un conac luxuriant, în aparență părăsit, este invadat de o haită de câini. Ceea ce vedem nu este însă momentul în care se petrec violențele, ci clipele ce-i urmează; un spațiu care este brutalizat din senin, dar care rămâne totodată nemișcat, asemeni unui corp supus violenței, lăsat pradă unor protagoniști  animali, care capătă rol de semnificant cinematografic al forțelor incontrolabile. (Flavia Dima)

Premii și festivaluri

Data proiecție și locație

Miercuri, 17 Noiembrie - Cinema Elvire Popesco

Capacitate: 54 de locuri | Blvd. Dacia 77
Cumpără bilet

Janis Rafa

Janis Rafa se folosește cu predilecție de limbajul cinematografic în munca ei, care însumează filme de lungmetraj, eseuri video și instalații video. Lucrările ei sunt adesea permeate de elemente ce țin de arealul realismului magic, explorând potențialul simbolic al relațiilor dintre oameni și alte specii și atingând teme universale precum mortalitatea, co-existența și conștiința asupra mediului înconjurător.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție

REGIE: JANIS RAFA

DURATA: 16 min.

ANUL: 2020

ȚARA DE PRODUCȚIE: Italia

PRODUCȚIE: 

Fondazione In Between Art Film (IT) – Leonardo Bigazzi 

www.inbetweenartfilm.com 

 

DISTRIBUȚIE:

 Eye Filmmuseum- Edith van der Heijde

https://www.see-nl.com/eyeexperimental 

Screens

Fiice neascultătoare

Toate filmele →

KALSUBAI

Yudhajit Basu | Durata 20 min.

Într-un sat mic și îndepărtat din India, povestea mitologică a zeiței Kalsubai este încă vie în comunitatea tribului Koli. Aceasta se arată sub chip uman unui văcar și se oferă să îi devină fiică – însă nu fără să pună două condiții cruciale.

OB SCENE

Paloma Orlandini Castro | Durata 18 min.

O autobiografie cronologică a devenirii și a maturizării sexuale a regizoarei sale, „OB SCENE” îmbină personalul cu politicul, experiența cu știința și observațiile clinice cu umorul sec într-un eseu provocator despre acomodarea cu propriul corp și propria sexualitate.

VEDO ROSSO

Adrian Paci | Durata 11 min.

Peste un fundal static, de culoare roșie, o femeie spune povestea unei relații abuzive care culminează în violență domestică.

LACERATE

Janis Rafa | Durata 16 min.

Un conac luxuriant, în aparență părăsit, este invadat de o haită de câini. În vidul ce se naște în momentele ce urmează unui act de violență, cadrele nemișcate compuse în stil de natură moartă sunt readuse la viață de către forța brută a animalicului.

SYCORAX

Lois Patiño, Matías Piñeiro | Durata 20 min

O adaptare a „Furtunii” lui Shakespeare caută o actriță neprofesionistă care să o întruchipeze pe Sycorax, unul dintre personajele nevăzute ale piesei. În acest proces, ființa mitologică care o întemnițează pe Ariel își recapătă vocea în Insulele Azore.

Meniu