Limbaj = Putere

Folosită adesea drept remarcă aspirațională, faimoasa axiomă conform căreia „cunoașterea reprezintă putere” face obiectul uneia dintre cele mai cunoscute analize ale filosofului Michel Foucault – în care, dimpotrivă, limbajul transpare drept un mijloc prin care puterea este concentrată în anumite sfere și instituții sociale și drept unealtă de stabilire, de sus în jos, a relațiilor de putere în societate. Fidelă acestui spirit critic, LANGUAGE = POWER chestionează atât puterea politică concretă și (in)capacitatea ei de a comunica, soft power-ul imaginilor așa-zis „iconice” ale cinemaului, imaginea utilitară și, ultimativ, modurile în care înveți să dezveți, să reînveți în afara acestor paradigme. (Flavia Dima)

RE-DIT-EN-UN-IN-LEARNING

Laure Prouvost | Durata 13 min.

Folosindu-se de caracteristicele sale cadre fluide, Laure Prouvost revine cu o meditație asupra conceptului de dezvățare, contemplând asupra unor concepte precum schimbarea, interioritatea și exterioritatea, fizicalitatea și psihologia.

A LACK OF CLARITY

Stefan Kruse Jørgensen | Durata 22 min.

Folosindu-se de imagini filmate pe camere de termoviziune, găsite online, Stefan Kruse Jørgensen asamblează aceste cadre stranii ale ale vieții de zi-cu-zi din Paris în timp ce ridică întrebări despre istoria, proliferarea și natura tehnologiilor de supraveghere.

TRAIN AGAIN

Peter Tscherkassky | Durata 20 min.

Construit drept un omagiu al cineastului avant-gardist Kurt Kren și al capodoperei sale, „37/78 Tree Again”, „Train Again” este o nouă incursiune marca Peter Tscherkassky în adâncurile istoriei cinemaului ce relevă brutalitatea sa inerentă.

MISTY PICTURE

Christoph Girardet, Mathis Müller | Durata 16 min.

Înainte de prăbușirea Turnurilor Gemene pe 11 septembrie, imaginea lor devenise un laitmotiv (sau clișeu) vizual al filmelor situate în New York în anii '80 și '90. În noul lor film de montaj, Giradet și Müller alătură astfel de cadre descoperite în diverse pelicule.

COVID MESSAGES

John Smith | Durata 22 min.

Împărțit în șase viniete, „Covid Messages” este o documentare pe jumătate adevărată, pe jumătate falsă a acțiunilor și recomandărilor adesea guvernului britanic pe durata primului an al pandemiei, juxtapusă cu cifrele crescânde ale victimelor.

Meniu