MISTY PICTURE

Christoph Girardet, Mathis Müller
Germania
16 min.

Înainte de prăbușirea Turnurilor Gemene pe 11 septembrie, imaginea lor devenise un laitmotiv (sau clișeu) vizual al filmelor situate în New York în anii 80 și 90. În noul lor film de montaj, Giradet și Müller alătură astfel de cadre descoperite în diverse pelicule.

Cu toții simțim un fior când vedem Turnurile Gemene în câte vreun film de patrimoniu, având în vedere soarta acestora, imaginile prăbușirii lor fiind văzute de milioane de oameni din jurul lumii în timp real – însă cât de des a apelat cinematografia la imaginea acestora înainte de tragedia din 11/09/2001? O întrebare pe care și-a pus-o și duo-ul artistic compus din Christoph Girardet și Matthias Müller, oferind un răspuns în „Misty Picture”, un amplu colaj de imagini ale fostului WTC găsite în numeroase filme turnate pe parcursul ultimelor decenii ale secolului XX – de la filme clasice („Manhattan”, „Singur Acasă”) la obscurități, de la comedii și drame la filme-polițist și disaster movies, premonitorii în acest context. (Flavia Dima)

Premii și festivaluri

Data proiecție și locație

Vineri, 19 Noiembrie - Cinema Elvire Popesco

Capacitate 54 de locuri | Blvd. Dacia 77
Cumpără bilet

Christoph Girardet & Matthias Müller

Christoph Giradet  realizează video-uri, filme și instalații artistice din anul 1987. In 1994, el a început să colaboreze cu artistul video Volker Schreiner, iar din 1999 începe să lucreze cu Matthias Müller, alături de care realizează numeroase proiecte prin intermediul tehnicilor digitale. Printre alte teme, el explorează clișeele cinematografului industrial. 

Matthias Müller este un artist care lucrează cu film, video și fotografii. Müller este organizatorul a numeroase evenimente de film de avangardă, precum „Found Footage Film Festival” și primul festival german dedicat filmului autobiographic, „Ich etc.”. A luat parte la numeroase festivaluri majore din jurul lumii cu filmele și video-urile sale.

  • Fișa tehnică
  • Producție și distribuție

DURATA: 16 min.

ANUL: 2021

ȚARA DE PRODUCȚIE: Germania

REGIE: CHRISTOPH GIRARDET, MATTHIAS MÜLLER

SCENARIU: Christoph Girardet, Matthias Müller

MONTAJ: Christoph Girardet, Matthias Müller

MUZICA: Chris Jones

Limbaj = Putere

Toate filmele →

RE-DIT-EN-UN-IN-LEARNING

Laure Prouvost | Durata 13 min.

Folosindu-se de caracteristicele sale cadre fluide, Laure Prouvost revine cu o meditație asupra conceptului de dezvățare, contemplând asupra unor concepte precum schimbarea, interioritatea și exterioritatea, fizicalitatea și psihologia.

A LACK OF CLARITY

Stefan Kruse Jørgensen | Durata 22 min.

Folosindu-se de imagini filmate pe camere de termoviziune, găsite online, Stefan Kruse Jørgensen asamblează aceste cadre stranii ale ale vieții de zi-cu-zi din Paris în timp ce ridică întrebări despre istoria, proliferarea și natura tehnologiilor de supraveghere.

TRAIN AGAIN

Peter Tscherkassky | Durata 20 min.

Construit drept un omagiu al cineastului avant-gardist Kurt Kren și al capodoperei sale, „37/78 Tree Again”, „Train Again” este o nouă incursiune marca Peter Tscherkassky în adâncurile istoriei cinemaului ce relevă brutalitatea sa inerentă.

MISTY PICTURE

Christoph Girardet, Mathis Müller | Durata 16 min.

Înainte de prăbușirea Turnurilor Gemene pe 11 septembrie, imaginea lor devenise un laitmotiv (sau clișeu) vizual al filmelor situate în New York în anii '80 și '90. În noul lor film de montaj, Giradet și Müller alătură astfel de cadre descoperite în diverse pelicule.

COVID MESSAGES

John Smith | Durata 22 min.

Împărțit în șase viniete, „Covid Messages” este o documentare pe jumătate adevărată, pe jumătate falsă a acțiunilor și recomandărilor adesea guvernului britanic pe durata primului an al pandemiei, juxtapusă cu cifrele crescânde ale victimelor.

Meniu