Accidentul mortal provocat de o mașină condusă de un soft scoate la lumină vulnerabilitatea chiar a unui AI la greșeală. VO propune o problemă de etică privitoare la instrumentalizărea AI-ului: este agentivitatea unui computer de încredere sau trebuie ea regulată în totalitate?
„VO” propune o discuție actuală ce privește existența postumană: cât de multă libertate îi poți ceda agentivității non-umane și unde tragi linia? Accidentul produs de soft-ul care conduce vehiculul din VO a comis o greșeală sau a fost o transgresiune voită a AI-ului? Sau șoferul-om a fost culpabil? Dar, mai presus de asta, are AI-ul capacitatea de a prelua task-uri umane și este etic să-i subjugăm munca? Chestionarea etică din spatele accidentului se derulează juxtapus cu o cartografiere aproape liniștitoare a unui oraș construit senzorial de către vectorii soft-ului. (Emilian Lungu)
Artist și regizor francez, Nicolas Gourault a studiat artă contemporană și studii vizuale la Le Fresnoy – Studio national des art contemporains și Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Munca sa este impregnată de această dublă pregătire și țintește să unească problematici vizuale cu preocupări politice printr-o critică documentară a noilor media. Gourault se concentrează asupra formelor de alteritate care rezistă în așa-numitele spații controlate.
DURATĂ: 19 min.
ANUL: 2020
ȚARA DE PRODUCȚIE: Franța
REGIE: Nicolas Gourault
SCENARIU: Nicolas Gourault
IMAGINE: Nicolas Gourault, Alan Guichaoua
MONTAJ: Félix Rehm, Nicolas Gourault
SUNET: Arno Ledoux
PRODUCȚIE: Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains
DISTRIBUȚIE:
Square Eyes – Wouter Jansen
www.squareeyesfilm.com